חגים ומועדי השנה

כמה זמן חיה רות המואביה?

  • כ"ה אייר התשע"ח

שאלה

שלום וברכה! ידוע שרות המואביה זכתה לאריכות ימים מופלגת. באיזה גיל היא נפטרה ומהו המקור המדויק שבו כתוב מספר שנותיה? תודה רבה מראש, חן

תשובה

שלום רב,

לפי שיטה אחת רות המואביה חיה לפחות 172 שנה, ולפי שיטה אחרת היא חיה בין 270 ל-391 שנה.

מקורות: מובא במסכת בבא בתרא (דף צא עמוד ב) שרות המואביה ראתה במלכות שלמה בן בנו של בן בנה שנאמר "וישם כסא לאם המלך", ואמר רבי אלעזר, לאמה של מלכות.

והנה בגמרא (שם עמוד א) מובא שאבצן זה בועז. ואבצן נפטר בשנת 2792. ובועז מת באותו לילה שהתחתן עם רות וכמו שהביא רש"י בדברי הימים א' (פרק ב פסוק יא) בשם חז"ל. ורות באותו זמן הייתה בת ארבעים וכמו שהובא במדרש רות רבה (פרשה ד פסקה ד). והרי שלמה המלך התחיל למלוך בשנת 2924. אם כן משנת 2752 זמן הולדת רות (ארבעים שנה לפני שנישאה לבועז) ועד שנת 2924 זמן התחלת המלוכה של שלמה, עברו 172 שנה. ונמצא שרות חיה לפחות 172 שנה.

אולם במדרש רות רבה (פרשה א פסקה א) דעת רב, שסיפור המגילה התרחש בימי ברק ודבורה. והיינו בתקופה שבין שנת 2573 לבין שנת 2653 לבריאת העולם. והלא רות הייתה אז בת ארבעים וכנ"ל. אם כן נמצא שעברו מלידת רות עד שנת 2924 שהתחיל שלמה למלוך - 391 שנה. ונמצא לפי דעה זו שרות חיתה לפחות 391 שנה.

ודעת רבי יהושע בן לוי במדרש (שם) שסיפור המגילה התרחש בימי שמגר ואהוד. והיינו בין השנים 2694-2654 לבריאת העולם. ורות הייתה אז בת ארבעים וכנ"ל. ונמצא שעברו מאז ליד רות עד שנת 2924 שבו התחיל שלמה למלוך - 270 שנה. ונמצא לפי דעה זו שרות חיתה לפחות 270 שנה.

בברכה,

הלל מאירס