סתירות בסיפור הריגת גולית ע"י דוד, ומות שאול

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

איך ניתן להסביר את הסתירה לפיה בס` שמ"א לא` 4 כתוב כי שאול נפל על חרבו כשראה שאפסו הסיכויים ואילו בשמ"ב ב כתוב כי נער עמלקי סייע לו והרג אותו בהתאם לבקשתו? שמ"א יז` 49 מסופר כי דוד הרג את גולית בעזרת הקלע ואילו בשמ"ב כא` 19 כתוב שגולית נהרגת ע"י משהו אחר לא דוד. איך ניתן ליישב את הסתירות?

תשובה

שלום איילה

ראשית נסביר את הסתירה: בספר שמואל א` מובא שאול נפל על חרבו ,וירא נערו כי מת והמית עצמו גם כן. ואילו בשמואל ב` כתוב שבא נער עמלקי ואמר לדוד שהוא הרג את שאול.

 תשובה: ישנם שני דעות להסביר את הסתירה, הדעה הפשוטה נוקטת ששאול נפל על חרבו וימת והנער העמלקי רק רצה להתפאר על הריגת שאול בפני דוד (שהיה כביכול אויבו). הדעה השניה מסבירה שמה שכתוב אצל שאול שנערו ראה "כי מת", אין הכוונה שמת באותו רגע אלא שזה מכת מוות, וכן מצינו אצל רחל בהולידה את בנימין כתוב "כי מתה" בשעה שעדיין באותם רגעים לא מתה, ובא הנער העמלקי והשלים את מיתתו על ידי מכתו. בקשר לשאלתך השניה: כונת הפסוק בשמואל ב` להריגת אח של גולית , ודבר זה מצוי בתנ"ך, תעייני ברד"ק ושאר פרשנים על הפסוק בשמואל ב`.