האם יש חיוב לכבד אב רשע?

  • כ"ח ניסן התשע"ח

שאלה

האם יש חיוב לכבד אב רשע? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

יש חיוב לכבד גם אב רשע.

מקורות: כן פסק השלחן ערוך יורה דעה (סימן רמ סעיף יח). וכן העלה באורך בשו"ת יביע אומר חלק ח' (חלק יורה דעה סימן כא) ובספר הליכות עולם חלק ח' (עמוד קכב).

ואמנם הרמ"א שם כתב, שיש אומרים שאין חיוב לכבד אב רשע. וכן פסקו בערוך השלחן (סעיף לט) ובשו"ת האלף לך שלמה (חלק יורה דעה סימן רנ). אולם ראה להב"ח שכתב, שנכון להחמיר כדעת הרמב"ם שיש לכבד גם אב רשע. וע"ע בקיצור שלחן ערוך (סימן קמג סעיף ט) שכתב, שיש להחמיר כהדעה שיש חיוב כיבוד גם באב רשע. וראה עוד בשו"ת יביע אומר (שם אות ח) שכתב בשם שו"ת הרמ"ץ (חלק יורה דעה סימן טז) שכל היכא שהרמ"א הביא דעת יש אומרים שחולקים ולא סיים "וכן עיקר" נקטינן כדעת השלחן ערוך. וכן ראה עוד בספר מאור ישראל חלק ב' (פסחים דף נו עמוד א, סוף ד"ה ששה). וע"ע בשו"ת תשובות והנהגות חלק א' (סימן תקכח) ובספר אשרי האיש חלק יורה דעה חלק א' (פרק לח סעיף לב-לג).

ועיין עוד ביביע אומר ובהליכות עולם הנ"ל שכתב, שהורים שעוינים את בניהם על כך שחזרו בתשובה, וצוררים להם בגלל שנאתם לדת, אין חיוב לכבדם.

בברכה,

הלל מאירס