הלכה ויעוץ בענין תביעה

  • כ"ג שבט התשע"ח

שאלה

צהריים טובים, אני מעצבת גרפית ועיצבתי הזמנה לחתונה של חברה לפני כארבעה חודשים. והשבוע ראיתי את אותו עיצוב בהזמנה אחרת ללא רשותי למרות שביקשתי לא להעביר אותו. ויש פה ענין של גניבת זכויות יוצרים. עכשיו מבחינת החוק אני צריכה לשלוח להם מכתב התראה ודרישה לפיצוי של אלפי שקלים. אני מצד אחד רואה בזה הזדמנות שה' נתן לי יכולת להרוויח, ומצד שני אני לא רגילה לגבות כסף מאנשים ובטח שלא סכומים כאלה - אז אני לא יודעת אם זה רק ניסיון שאני צריכה לעמוד בו ולהתאפק ולא לבקש מהם סכום פיצוי או דווקא השגחה פרטית להביא לי כסף שמגיע לי גם מבחינת החוק.
אשמח לייעוץ. תודה רבה

תשובה

שלום רב,

אסור לתבוע את הפיצוי באמצעות איום של תביעה בבית משפט. אם מקובל לעשות שימוש חוזר בעיצוב של הזמנה להזמנות אחרות, את יכולה לדרוש כמה שהיית מבקשת עבור עיצוב הזמנה בניכוי מה שהרווחת שלא היית צריכה לעשות את העבודה בעצמך. מעבר לסכום זה יהיה כגזל. אם לא מקובל לעשות שימוש חוזר בעיצוב הזמנות אחרות, יוצא שבין כך לא היה לך אפשרות להרוויח כסף עבור אותו עיצוב ואת לא יכולה לתבוע שום פיצוי.

בהצלחה,