מדוע אוכלים בשבת שלוש סעודות?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

לכבוד הרב שלום! 3 סעודות בשבת בשביל מה הם ולמה אנחנו מקימיים את הסעודות האלה? והאם מותר לטלטל פרשת השבוע (העיתונים שמחלקים בתי הכנסת) מי הבית מרחק של 10-20 דקות יש איסור כן או לא?

תשובה

שלום

שבת מחולקת לשלושה זמנים, הלילה, הבוקר ואחר מנחה שזה זמן סעודה שלישית. ישנם שלושה שבתות עיקריות שכנגדם שלושת הזמנים

1. שת בראשית שאז הקב"ה שבת ממלאכתו.

2. מתן תורה שהיה בשבת.

3. שבת דלעתיד לבוא שזה העולם הבא שהוא יום שכולו שבת.

תשים לב שבשבת כל תפילה יש לה נוסח שונה להבדיל מתפילת יום טוב שבכל שלושת התפילות הנוסח זהה. וזה כיון שבכל תפילה יש את ההשפעה הפנימית של היום ובשבת יש שלוש סוגי השפעה ושפע שונים ולכן התפילות שונות.

שבת מיוחדת בכך שההנאה הגשמית היא חלק מעבודת השם, זה זמן שהכל מתוקן והגשמי הרי הוא כרוחני והכל שווה . ולכן יש גם ענין באכילה שלוש פעמים.

את ביאור ההשפעות והחילוק בין הזמנים צריך ללמוד ביסודיות ואין כאן המקום להרחיב יותר. בנוגע לטילטול אם יש עירוב ניתן לטלטל אם אין אסור. מסתבר שבעירך העירוב הוא של הרבנות המקומית וכלן קשה קצת לסמוך עליו, ורצוי לא לטלטל.