המתת חסד לבעלי חיים

  • י"א כסלו התשע"ח

שאלה

שלום רב, אם יש חיה שסובלת ואין אפשרות לעזור לה ולהקל עליה. האם עדיף להרוג אותה כדי שתפסיק לסבול? השאלה מכוונת לכל החיות החל מחרק ועד בהמה גדולה.. תודה

תשובה

שלום רב,

כל סוג של בעל חיים (חוץ מאדם כמובן) שמתייסר מאוד ואן דרך להעלות לו רפואה ולהקל מסבלו, מותר וגם מצווה לעשות לו המתת חסד כדי למנוע ממנו סבל מיותר.

מקורות: הובא בספר דינים והנהגות חלק ב' (עמוד מ סעיף ד) שאחד מבני ביתו של החזון איש זצ"ל שאלו על זבוב שהיה מפרפר, והשיב: שיש לגמור מיתתו (למנוע צערו). וכן ע"ע להג"ר רפאל אייפרס שליט"א בשו"ת ושב ורפא חלק ג' (סימן רנז) שהעלה, שמותר ומצווה להרוג בעל חיים פצוע כדי למעט בצערו, ושכן הסכימו עמו הגר"מ יוסט זצ"ל ויבדל לחיים הגר"מ שטרנבוך. וכ"כ בספר נשמת אברהם חלק ב' (סימן כח אות ב) וחלק ג' (סימן ה אות כ). וכן פסק בשו"ת אשר חנן חלק ח' (סימן יח).

בברכה,

הלל מאירס