שאל את הרב - כללי

מה זה השגחה פרטית וכללית?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

מהי השגחה פרטית? ומהי השגחה כללית?

תשובה

כמובן שזה נושא ארוך ואכתוב תמצית את הנקודות העיקריות על פי הרמח"ל לפי פרוש הדעת חיים: השגחה כללית:

 1. הקב"ה יודע ומשגיח על כל פרט בכל מין ממיני הנבראים, והוא המהווה ומקיים כל פרט ודואג לצרכיו,ואפילו על הנבראים המושגחים בהשגחה כללית.

2.השגחה כללית נקראת גם השגחה מינית- ומובנה שהקב"ה דן ומשגיח לקיים את המין בכללו, הדיון הוא לפי צרכי המין , שיוכל למלא את תפקידו- שהוא להיות עזר לאדם לעבוד את השם ולגלות כבוד שמים.

3. הקב"ה דן ומקיים כל פרט של המין לפי צרכי כלל המין( לדוגמא מין הבקר , עופות וכו).

 4.כאשר פרט מהמין שייך לאדם מסוים, הדין על קיומו וההשגחה בו הם במסגרת ההשגחה הפרטית על האדם לו הוא שייך , אפילו אם אין בו צורך לקיום המין.

5. בכל אופן הקב"ה אינו דן על הפרט, לדוגמא פרה מוסימת לפי מעשיה אם ואיך מגיע לה , כי אין לה מעשים.

 6. כאשר יש עודף של פרטים במין יותר מכפי הצורך לשימוש האדם, החלק העודף יכול להתכלות מהעולם.

7. מדוע בהמה זו מתה איננו יכולים להבין, אבל בכ אופן נקודה זו אינה תופסת מקום בדין שמים על המין בכלליות. השגחה פרטית:

 1. העובד השם מושגח בהשגחה פרטית לפי מעשיו וצורכו האישי בלי קשר למין בכלליות, כי אותו הקב"ה מנהיג בכל פרט בהתאם למעשיובעבר וכפי צרכי עבודת ה שלו בעתיד.

 2.כל שאר בני האדם, וכל שכן הדומם הצומח והחי, מושגחים בהשגחה כללית , כי זכות קיומם היא כפי הצורך שיש בהם לעובדי השם שהם המשרתים ומשמשים להם למסגרת, ובהתאם לצרכי מטרה זו מתקיימים.

גם עובדי השם מושגחים במידה מסוימת בהשגחה כללית , כפי השיעור שהם מסייעים לעובדי השם אחרים למלא את תפקידם, וזה נותן להם זכות קיום נוספת.