חינוך ילדים

חינוך ילד קטן ע"י מכה האם זה נכון?

  • ט' אלול התשע"ז

שאלה

שלום רב, יש לי ילד בן שנתיים שהרבה פעמים מרים ידיים, משתולל מדי, לא ממושמע, זורק והורס דברים...ניסיתי לחנכו בדיבור והסברה ולא הלך, התחלתי לתת לו מכה על היד כדי שיבין אבל אני רואה הרבה פעמים שלמרות המכה שלפעמים גם כואבת לו מאד הוא ממשיך לצחוק ולעשות ככול שעולה על רוחו...האם להמשיך באיום של מכה או שעדיך צורה ודרך אחרת?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

עליך לגשת לשיעורים תורניים על חינוך ילדים, הם שידריכו אותך כיצד להשיג אהבה וגם משמעת - כבוד מילדיך.

איני מומחה בנושא. אך אציע מספר כללים להשגת משמעת וכבוד מילדך, לעניות דעתי:

1. להבחין בדברים שהוא אוהב, ולמנוע או להגביל אותם ממנו אם אינו עושה את רצונך. וכמובן לצ'פר אותו אם התנהג יפה.

2. לאחר שקבעת לו עונש - עליך לעמוד על שלך, ולא לשנות מדבריך בגלל לחץ או בכי. שאז הילד לומד שהוא יכול להשיג מבוקשו אם רק "ישתולל" מספיק. אלא צריך להראות לו שאת יציבה ועקבית בחינוכך. עונש יכול להיות ישיבה בפינה, לקיחת משחק או פעילות שהוא אוהב, או אפילו לא לדבר איתו לשעה קלה.

3. כשאת מענישה, תמיד הסבירי לו שאת עושה זאת לטובתו כדי שילמד שמעשיו היו רעים. אך אל תצעקי עליו, רק הראי לו פנים כועסות ומאוכזבות. אל תאבדי עשתונות ואל תרימי את קולך. עליך להראות לו שאת יציבה והגיונית בפעולתך, ואין עונשך מגיע אליו מתוך "פריקת עצבים" רגעית שלך, אלא באמת לטובתו. ילדים הם נבונים מאוד ומבחינים מתי הוריהם מתאמצים לחפש את טובתם, ומתי הוריהם מחפשים רק "שקט" מהם.

4. אין צורך להכאיב. לפעמים מכה עדינה מאוד על פרק היד מספיקה - כאשר את מסבירה תחילה שאת מאוכזבת ממעשיו. צריך להבין שמכה זו היא סמלית בלבד, נועדה לבייש אותו, אך לא כדי להכאיב לו. ילד ילמד להתבייש ממכה לא-כואבת כאשר מסבירים לו תחילה מה מכה זו מבטאת.

ראי עוד על חינוך ילדים במדור:

https://www.hidabroot.org/magazine/category/38

וגם:

https://www.hidabroot.org/faq/category/5696

בהצלחה,

דניאל בלס