מצא חמץ בפסח, מותר לאוכלו?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

בס"ד שלום רב לכבוד הרב. אודה לך אם תוכל לענות על כמה משאלותי: 1. אם אני מוצא חמץ בפסח מדוע שיהיה לי אסור לאוכלו בפסח הרי ביטלתי אותי והוא נחשב כעפר הארץ? יוצא שסה"כ אני אוכל עפר? 2. אם תוכל להמליץ לי על כמה ספרים בנוגע לשמירת הברית כי אני מרבה להיכשל בזה ואולי לימוד הנושא מספרים תורניים יעזור. 3. אני מרבה לחטוא , אך כל חטאי אינם בכדי להכעיס אלא לתיאבון, האם יש מצב שכל הטוב שיש לי בעוה"ז זה כתגמול על מצוותי ע"מ שבעוה"ב לא אזכה בהם? (רשע וטוב לו ?)

תשובה

שלום

1. כאשר אנו אומרים שהחמץ יחשב כעפר , זה רק דוגמא ליחס שלנו אליו . שהביטול שלו בלילבנו הוא ביטול גמור כמו עפר. אך עדיין זה חמץ . ישנם שני איסורים מהתורה בחמץ 1. הנאה מחמץ.

2. שיהיה ברשותנו אפילו בלי להנאות. כאשר אתה מבטל , על איסור שנמצא ברשותך אינך עובר , כיון שלא שלך אלא מופקר. אבל ברגע שאדם יאכל ממנו יעבור על איסור הנאה ממנו. שתי מצוות נוספות מדרבנן -

1. בדיקת חמץ בליל יד ניסן , לוקחים נר ומסיירים בבית ובודקים בחורים ובסדקים שאין חמץ.

2. שריפת החמץ ביום יד ניסן בבוקר שורפים את כל החמץ שנשאר בבית . 2.לא נתקלתי בספר שמדבר רק מענין זה. וכל ספר מוסר מועיל.

3.יתכן , צריך להכנס לעמדת לחימה , ולהאבק. יש לך בחירה תנצל אותה.