האם היתה זכות בחירה לעשיו?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

במדרש מסופר שכאשר היתה רבקה עוברת ליד בית עבודה זרה עשיו היה מפרכס לצאת, וכאשר להבדיל היתה עוברת ליד בית מדרש יעקב היה רוצה לצאת. כלומר עוד לפני שעשיו נולד היה בו את החשק היתר לעבוד עבודה זרה. האם אין זה פגיעה ביכולתו לבחור דרכו? או האם זה לא הוגן, שהוא יועד להיות עובד עבודה זרה?

תשובה

בהחלט שאין בכך שלילת זכות הבחירה,כיוון שניתנו לו הכוחות לבחור בטוב, ואם היה מתגבר יתכן והיה מגיע למעלה הגבוהה מיעקב.

התורה כותבת את הדברים במבט שמעל הזמן,זאת אומרת מגלה לנו איך התנהלו הדברים מתחילתם תוך ידיעת סוף המעשים וכתיבתם כפי הצורה שהיתה למעשה אחר שקראו הדברים במציאות, בדיוק כפי היות הקב"ה יודע בלי שיהיה בדבר סתירה לבחירת האדם. (ובכך הרחבנו בתשובה נפרדת)