מי מה עשוי פס התכלת שבציצית?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

בס"ד לכבוד הרב השלום והברכה! אודה לך אם תוכל לענות לי על 2 שאלות: 1. נאמר בתורה: "ונתנו על ציצית הכנף פתיל תכלת". באחת ההרצאות של הרב זמיר, כמדומני, הוא מסביר, כי החומר שממנו עשוי ה"פתיל" הזה, הוא איזשהו תוצר של חילזון כחול שהיה קיים פעם - וכיום לא ידוע לנו היכן ניתן למצוא אותו. או במילים אחרות - אין באפשרותנו לקיים את המצווה עד סופה! שאלתי היא, כיצד ייתכן, כי אנו מצווים לקיים מצווה, שלא ניתן לבצעה? 2. ע"פ היהדות, חלקי הנשמה (בייחוד הנפש) הם שקובעים את תכונותיו של האדם, תבונתו, חוכמתו וכו`. כיצד נגיב לטענה, כי המוח הוא זה שקובע את התכונות שציינתי לעיל? אודה מאד לתשובתך המלומדת, גמר חתימה טובה, ערן

תשובה

1. ישנם הרבה מצוות שלצערנו עקב הגלות נמנע מאיתנו
לקיימם וביחוד הקורבנות ופעולות בית המקדש. זה חלק עיקרי בגלות ובציפיתנו לגאולה שאין בידינו לקיים את רצון הבורא בשלמות,הדברים שנמנעים מאיתנו המכנה המותף שלהם שייכות לגילוי הבורא בעולם במצב של גאולה והעדרם במצב של גלות.

2.היהדות לא טוענת שאין למוח תפקיד בתכונות האדם,אך יש בידו את הבחירה שלנות תכונותיו וטבעיו לטוב ,הנשמה נותנת לאדם את יכולת הבחירה.