ניכויים מהמשכורת יכולים לשמש כמעשר צדקה?

  • כ"ד שבט התשע"ז

שאלה

שלום רב, יש לי שאלה לגבי הפרשת מעשר צדקה. ידוע שיש מצווה שעל היהודי יש חובה לתת 10-20 אחוז לצדקה כל חודש. (עד חמישית) בפועל מה שקורה הוא שיש לי משכורת ברוטו ויש נטו. מתוך הברוטו שמגיע לי המדינה לוקחת נתח מכובד. נניח של כ-20 אחוז. חלק מה-20 האלה הולך בין היתר לביטוח לאומי ומס הכנסה. משם חלק מהכסף מתגלגל לכל אותם האנשים העניים שנתמכים מהקיצבאות. יוצא שעוד לפני המעשר החודשי שלי, חלק מהמשכורת שלי כבר עוזרת להם, בעקיפין. הרי בזמן התורה וחזל לפני מאות ואלפי שנים, לא היה דבר כזה "מיסי מדינה" ו"ביטוח לאומי", ואז הגיוני לדרוש מהעם לתת מעשר מההכנסות שלהם. השאלה היא איך בזמננו המצווה הזו בתוקף? (לאור העובדה שהמדינה לוקחת כ20 אחוז + 10 אחוז מעשר זה כבר יוצא שכמעט שליש מהמשוכרת לא עומדת לרשותי).

תשובה

שלום וברכה

כספי מיסים אינם יכולים לשמש למעשר. אולם כידוע בתרומה למוסדות רבים תוכל לקבל החזר חלקי במס הכנסה.

מי שלא מרוויח נטו סכום מספיק למחיה, פטור ממעשר.

בהצלחה,