בצל שעבר עליו הלילה

  • י"א חשון התשע"ז

שאלה

האם מותר להשאיר בצל לילה שלם ולאכול אותו יום למחרת? תודה

תשובה

שלום רב,

אין להשתמש בבצל שום וביצה קלופים שעבר עליהם הלילה, גם אם הם היו מכוסים או מונחים בתוך מקרר.

וכדי שהם לא יהיו אסורים באכילה - העצה היא להשאיר עליהם חלק מהקליפה/השורש או לערב אותם בתוך מאכלים אחרים (לפני שיעבור עליהם הלילה) כגון סלט וכדומה.

מקורות: כן הוא במסכת נדה (דף יז עמוד א) בשם ר"ש בר יוחי שמי שאוכל שום קלוף ובצל קלוף וביצה קלופה שעבר עליהן הלילה מתחייב בנפשו ודמו בראשו. ואפילו אם הם צרורים וחתומים רוח רעה שורה עליהן. והובא להלכה בשלחן ערוך הרב (הלכות שמירת הגוף ונפש סעיף ז). וכ"כ בספר שמירת הגוף הנפש חלק א' (סימן ג סק"ה) ובשו"ת ברכת יהודה חלק ב' (חלק יורה דעה סימן ז אות ח) לגבי מקרר. וע"ע בשו"ת יביע אומר חלק י' (חלק יורה דעה סימן ט) ובספר שמירת הגוף והנפש חלק ב' (עמוד תתא).

והעצה להשאיר חלק מהקליפה או השורש מקורה במסכת נדה שם, והובאה להלכה בשלחן ערוך הרב שם.

והעצה לערב אותם בתוך מאכלים אחרים, מקורה בסמ"ק (סימן קעא). וכ"כ בבן איש חי (שנה שניה פרשת פנחס אות יד) ובכף החיים חלק יורה דעה (סימן קטז אות צב) ובשו"ת יביע אומר חלק ב' (חלק יורה דעה סימן ז אות ט) ובשו"ת אבן ישראל חלק ט' (סימן קכו אות ג). וכן הובא בשם החזון איש זצ"ל בספר שמירת הגוף והנפש חלק א' (בשולי עמוד כה). וכן ראה עוד בספר שלחן יוסף (עמוד צה סעיף לג) שהביא בשם הגר"ע יוסף זצ"ל, שאם עירבו בצל בתוך סלט, ועבר עליו הלילה, הוא מותר באכילה.

בברכה,

הלל מאירס