האם סובין פשתן חמץ

  • י"ג ניסן התשע"ו

שאלה

כבוד הרב שלום! סבא שלי אוכל כל בוקר סובין פשתן. הוא שותה את זה עם מים, וזה עוזר לו בעיכול. כלומר לוקח את זה לצורך רפואי. הסובין פשתן נראה כמו אבקה. רשום על האריזה כשר ושצריך לנפות לפני שימוש. הוא לא מנפה וכן אמרתי לו שכדאי. העניין הוא שעכשיו תכף פסח. והאם יוכל להשתמש בזה בפסח לצורך רפואי? הוא ממש נעזר בזה בשביל העיכול. ואם אזרוק לו את זה הוא עלול להיפגע ולריב איתי ואיני רוצה שיכעס . הכשרתי את המקרר שלו . רק לא יודעת מה לעשות עם הסובין פשתן, כי בעלי טוען שזה חמץ מובהק, ואני עצמי לא בטוחה שזה מובהק זה הרי לא סובין של חיטה. בבקשה תעזור לי כבוד הרב. סבא שלי כבר הכריז כי לא יוותר על זה בפסח עצמו ושלא יכול בלי הסובין פשתן הזה

תשובה

לכבוד השואלת,

ככל מה שיכולתי לברר, פשתן פירושו באנלית flaxseed שאינו חמץ בכלל ורק אסור משום קטניות.

זה שנקרא "סובין" של זרעי הפשתן אינו עושה את זה חמץ; סובין, כפי שהבנתי, פירושו, חלק הפסולת מצמח. ויש סובין של חיטה. אבל סובין של פשתן אין לו שום שייכות לסובין של חיטה או של אחד מחמשת מיני הדגן האסורים משום חמץ בפסח.

לכן אינו אסור סובין של פשתן אלא למי שנוהג איסור של קטניות. ואפילו למנהג זה, ניתן להקל במצב של חולה.

בברכת חג כשר ושמח.

רב נחום