האם מספיק להמתין חמש וחצי שעות בין בשר לחלב?

  • כ"ט אדר א' התשע"ו

שאלה

האם מותר לאכול חלב אחרי בשר לאחר חמש וחצי שעות או שרק אחרי שש כי שמעתי שיש שמקילים בעניין זה לחמש וחצי? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

לכתחילה אין לאכול מאכלי חלב לאחר אכילת מאכלי בשר, עד שיעברו שש שעות בדיוק. אפילו אם אכל בשר חיה ועוף. ומכל מקום המיקל במקום צורך לאכול מאכלי חלב אחר חמש שעות ומחצה, יש לו על מה שיסמוך. ולכן בישיבות הקדושות בימים שיש שעון קיץ ולצורך סדרי הישיבה הוצרכו לקבוע ארוחת ערב אחר חמש שעות ומחצה מאכילת הבשר, יש להקל בזה, שגם זה נחשב במקום צורך [לתועלת סדרי הישיבה]. וכן במחנות הצבא אפשר להקל אף אחר חמש שעות ומחצה, שגם זה בכלל מקום צורך. ובבשר עוף יש להקל בזה יותר בפשיטות [אחר חמש שעות וחצי] כל שהוא צריך לדבר.

מקורות:ילקוט יוסף הלכות איסור והיתר (סימן פט סעיף טו) על פי המבואר בשו"ת יביע אומר חלק א' (חלק יורה דעה סימן ד אות יג) וחלק ג' חלק יורה דעה (סימן ג אות ט). וע"ע בספר אשרי האיש חלק יורה דעה חלק א' (פרק ה' סעיף כ) דעת הגרי"ש אלישיב זצ"ל, ובשו"ת ודרשת וחקרת חלק ג' (חלק יורה דעה סימן ג אות א), ובמה שהביא בזה בספר פתחי תשובות הלכות בשר בחלב (עמודים נה-נו).

בברכה,

הלל מאירס