שאל את הרב - כללי

מה פירוש הפסוק?! אולת אדם תסלף דרכו, ועל השם יזעף לבו"

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

"אולת אדם תסלף דרכו, ועל השם יזעף לבו"

תשובה

שלום וברכה

רש"י במשלי פרק יט פסוק ג מפרש לפי פשוטו שהעונש בא לאדם בעבור איוולתו – חטאו והוא זועף על ה` כאילו היה ה` אשם ביסוריו וזה לשון רש"י אולת אדם תסלף דרכו - בעונו בא לו הרע כי באולתו תסלף דרכו ועבר עבירו` ונפרעין ממנו ובבוא לו הצרה זועף לבו על הקב"ה וממהר אחר מדת הדין כגון אחי יוסף שאמרו מה זאת עש` אלהים לנו (בראשית מב): הגאון מוילנא מפרש זאת בצורה נפלאה על הקופץ למעלה מדרגתו בעבודת ה`, ובכך הוא נכשל, ותוהה הוא מדוע ה` לא היה בעזרו, והאמת היא שעדיין אינו ראוי לדרגות גבוהות אלו.

ןזה לשון הגר"א – שם ועוד אולת וגו` כי אמרו ז"ל הבא לטהר מסיעין אותו ולפעמים אדם מתחיל ללמוד תורה ולעשות מצות ואח"כ פירש מחמת שקשה לו מאוד לפי שאין מסייעין לו וזועף על ה` למה לא סייעוהו ובאמת הוא מחמת אולתו והוא כי כל אדם צריך לילך לפי מדרגתו ולא יקפוץ כמ"ש למעלה ואז ילך לבטח בדרכו אף כי יסייעוהו אך שזה האדם לא התחיל לילך בדרכו לכך לא סייעוהו וזהו איולת אדם כלומר מחמת אולתו שעשה בלתי ישוב הדעת סילוף דרכו והוא זועף על ה` למה לא סייעו:

בברכה – בנימין שמואלי