מדוע יש הגבלות הילכתיות לאבל

  • כ"ה שבט התשע"ו

שאלה

מדוע נתנה התורה הגבלות לאנשים שנמצאים בשנת אבל על הוריהם כמו לא לשמוע מוזיקה או לא להשתתף בסעודות? הרי הם אבלים ועצובים גם בלי ההגבלות האלו, ושמיעת מוזיקה לא תשכיח מהם את האבל. וזה רק מוסיף קושי על קושי

תשובה

לכבוד השואלת,

סליחה על האיחור בתשובה.

שורש ההגבלות לאורך זמן האבלות הם מדרבנן, והטעם הוא משום  שבאותה התקופה של האבילות, עוברת על הנשמה הנפטרת דיונים - ולפעמים זכוכים קשים - בעולם הרוחני, וכידוע.

והכלל הוא, אם הנפטר   השאיר צאצע בעולם הזה שלוקח "על עצמו" אפילו "אי נעימות קטנה" כדי לסייע לנפטר בכפרתו, זה נחשב בשמים כאלו שהנפטר בעצמו היה עושה את זה, ובזה נתמעט חוזק הדיון והכפרה שצריך לעבור עליה. כלומר, על ידי האי-נעמות הקטנטן יחסית שנוהגים בו קרובי הנפטר בעולם הזה, על ידי זה מקילים הרבה מן תהליך הזיכוך  שצריך לעבור על הנפטר.

לכן המתאבל על קרובו נוהג לקחת על עצמו את ה"קושיים" והאי-נעימות הקטנים של: שלא לשמוע מוזיקה ולא להשתתף בסעודות לאורך תקופת האבלות; וזה בכדי לגמול חסד עם הנשמה הנפטרת, ולסייע לה, ולהקל ממנה במה שעוברת עליה בתקופה זו.

ויהי רצון שיזכה כל אחד מישראל לתיקונו השלם מתוך רחמים,

 בברכה,

רב נחום