האם אפשר לברך אשר יצר בהליכה?

  • י"ד שבט התשע"ו

שאלה

שלום כבוד הרב, האם כאשר קוראים את ברכת אשר יצר צריך לברך רק בעמידה? או שאפשר לברך גם בזמן הליכה? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

מותר לברך אשר יצר תוך כדי הליכה, ודווקא כשאינו הולך ומעיין אחת הנה ואחת הנה, כי זה כבר בגדר מלאכה שאסורה בשעת הברכה.

מקורות: נפסק בשלחן ערוך אורח חיים (סימן קפג סעיף יב, וסימן קצא סעיף ג) שאסור לעשות מלאכה בעודו מברך. ואף על  פי ששם מדובר על ברכת המזון, כתב המשנה ברורה (שם ס"ק לז, ושם סק"ה) שהוא הדין לכל שאר הברכות.

אולם לכאורה הליכה תוך כדי הברכה אינה בגדר מלאכה, ואדרבה לפעמים היא מסייעת לכוונה, וכמו שכתב הרד"ק (מלכים ב' ד לה) על הפסוק "וישב וילך בבית אחת הנה ואחת הנה", וזה לשונו: ומה שהלך אחת הנה ואחת הנה לכוון לבו יותר. וכן פסק בשו"ת עולת יצחק חלק ב' (סימן רסט) שמותר לברך ברכות כמו אשר יצר תוך כדי הליכה, ודווקא כשאינו הולך ומעיין אחת הנה ואחת הנה שזה הוי כעוסק במלאכה. וכ"כ בשו"ת אבני ישפה חלק ח' (סימן ס ענף ג) שמותר לברך אשר יצר תוך כדי הליכה בעלמא היות ואינה דורשת תשומת לב. וע"ע בספר הליכות שלמה חלק א' (פרק כב סעיף ה) שכתב, שאין איסור להתהלך בשעת ברכה, אולם לכתחילה אין ראוי לעשות כן.

בברכה,

הלל מאירס