סיפור או אגדה?

  • ה' שבט התשע"ו

שאלה

שלום כבוד הרב! רציתי לשאול, איך אני יכול לדעת מה מתוך הסיפורים שבתנ''ך או בתורה, מה אמיתי ומה משל? איך אפשר לדעת מה קרה באמת ומה סיפור שמלמד אותנו מוסר השכל? למשל כתוב שמישהו(אני לא זוכר את שמו) הומלך למלך כשהיה בן שנה, זה משל או באמת קרה?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

כל מה שכתוב בתנ"ך הוא אמת. ובפסוקים מעטים שקשה להבינם - יש בהם סודות ודרך משל. אך פסוקים אלו אינם רבים בתנ"ך.

וכדי ללמוד תנ"ך בצורה נכונה, חייבים ללמוד תנ"ך עם פירוש רש"י. כי רש"י מסביר מן המסורת כיצד לומדים את הפסוקים, ומה הם מלמדים.

"בן שנה שאול במלכו ושתי שנים מלך על ישראל".
מפרש רש"י:
"אמרו רבותינו ז''ל ( יומא כב ב ) : כבן שנה , שלא טעם טעם חטא . ויש לפתור : בן שנה שאול במלכו , בשנה ראשונה שהומלך בה , והוא מלך שתי שנים על ישראל , ובשנה ראשונה , מיד : ויבחר לו שאול שלשת אלפים"

בברכה,
דניאל בלס