צדקה או גמילות חסדים?

  • ד' שבט התשע"ו

שאלה

בס"ד שלום, על פי מה שהבנתי ההבדל בין צדקה לגמילות חסדים הוא שצדקה היא נתינת כסף או מזון לנזקקים וגמילות חסדים כוללת כל דבר שמיטיב עם הזולת; כגון:ביקור חולים, הכנסת אורחים, לשמח חתן וכלה, ניחום אבלים, ליווי המת וטיפול בקבורתו, נתינת עצה טובה או מחמאה והקשבה לחבר שמספר על בעיותיו, הן גמילות חסדים. כלומר גמילות חסדים מאופיינת במאמץ, השתדלות גופנית, וכו' השאלה: אם לקניות השבועיות שלי הוספתי בכל פעם פריט מזון אחד/שניים על מנת להעבירו למשפחה נזקקת....את כל הפריטים אספתי והעברתי את זה למישהו (לצורך העניין נקרא לו: שליח) שיעביר את זה למשפחה נזקקת שהוא מכיר. כיצד המצווה נחשבת לי ולאדם שהעביר - האם לי צדקה ולשליח גמילות חסדים/לשנינו צדקה/לשנינו גמילות חסדים? שהרי מצד אחד, תוספת של פריט אחד לכל קניה, שמימלא אני עורכת עבורי, לא היוותה איזושהיא התאמצות מיוחדת או מאמץ מצד שני יש פה עניין של התאמצות מצד השליח - שסחב והעביר את כל המוצרים שאספתי למשפחה נזקקת. תודה.

תשובה

שלום וברכה

את עשית גם צדקה וגם גמילות חסדים והשיח עשה גמילות חסדים יותר בהתאמצות ולא עשה מצוות צדקה כלל.