שאל את הרב - כללי

האם גרסת התורה שבידנו הנה הגרסא המקורית

  • כ"ה אדר א' התשע"ד
אא

שאלה

כבוד הרב שלום רב, הנני אדם הנמצא בתהליך של חיפוש תשובה. במהלך חיפושי נתקלתי במספר רב של שאלות אותן אני מנסה לישב עם אמונתי. שאלות רבות שכאלה מצאתי בקובץ שאורכו כמאה עמודים ובו מפורט מכתב לרב. הייתי רוצה להעלות שאלה שמופיעה במכתב ולהציע להשיב לשאר השאלות אם אפשר באתר או בקובץ מיוחד שניתן להפיץ באינטרנט כתגובה לקובץ השאלות המקורי שניתן למצוא כאן: שכן השאלות הרבות בו מיסרות רבים המחפשים תשובה גם אם לא נתקלו בכל קובץ השאלות הנ´ל המופיע במקומות רבים האינטרנט. בנוגע לשאלתי הספצפית מהקובץ: למיטב ידיעתי אחת האמונות הנפוצות בקרב הציבור הדתי בנוגע לתורה אותה אנחנו מכירים, היא שזו בדיוק אותה התורה שניתנה לעם ישראל על ידי משה במעמד הר סיני. יחד עם זאת מצאתי טענה שהתורה כפי שאנו מכירים אותה כיום, הינה גירסא מתורגמת משפה קדומה יותר לעברית (אפשר אכדית או עברית קדומה), שתורגמה ככל הנראה על ידי הסופר ´עזרא´ ובכך יכולים להיות בה שינויים וחלילה אף טעויות הנובעים מתרגום ותפיסת עולמו של המחבר. כאן המקום לציין שלפי מיטב ידיעתי גם בין הגירסא של ´מגילות ים המלח´ לבין הגירסא העתיקה ביותר של התורה שבידינו אחרי המגילות (כתב לנינגרד) שנכתב כאלף שנה מאוחר יותר, יש הבדלים (של אותיות ואם אינני טועה אף גם במילים) הגורמים לקריאה שונה של הפסוקים ומבנה שונה של המשפטים שיכול אף להוביל לשינוי משמעות ועקב כך גם את פרשנותם. טענה זו באה להציע פיתרון לבעיות כמו בשתי הדוגמאות הבאות: בבראשית יא, לא נאמר שאברהם עם אשתו, אביו ושאר בני-המשפחה ´יצאו... מאוּר כשדים´. על-פי מסורתנו נולד אברהם ב-1813 לפנה´ס ומת ב-1638 לפנה´ס. אולם, שבטי הכשדים הגיעו לדרום- מסופוטמיה, לסביבות העיר אור, רק בסביבות שנת 1000 לפנה´ס, וההתייחסות הראשונה אליהם מופיעה, בתעודות אשוריות, אך ורק במאה ה-9 לפנה´ס (האנציקלופדיה העברית, "כשדים", כרך כ, עמ" 1076). והעיר אור הפכה למרכז דתי מרכזי של ממלכת בבל החדשה (הכשדית) רק במאה ה-6 לפנה´ס (י" פינקלשטיין, נ´א סילברמן, ראשית ישראל [תל-אביב תשס´ג], עמ" 305). כך שאברהם לא יכול היה לעזוב את ´אור כשדים´ אי-שם במאה ה-17 לפנה´ס, והסיפור (בבראשית יא, לא) נראה כאנכרוניזם – טעות בזמן, ייחוס של דבר לתקופה שאינה מתאימה לו, המעיד על כך, שהדבר נכתב על-ידי מחבר, אשר ייחס בטעות את תמונת העולם של זמנו לתקופה קדומה יותר. ובדומה לכך, נאמר בבראשית כא, לד: ´ויגר אברהם בארץ פלשתים ימים רבים´, ובבראשית כו, א מסופר: ´וילך יצחק אל אבימלך מלך פלשתים גררה´. על-פי התורה, ממוקם איזור גרר בארץ-ישראל. בפסוקים הבאים של בראשית כו מזהיר ה" את יצחק לבל יעזוב את ארץ-ישראל. אולם הפלשתים הופיעו בארץ-ישראל (בחופה הדרומי) רק במאה ה-12 לפנה´ס (Encyclopaedia Britannica, Philistine). ואם יעלה ספק בלב איש באם הפלשתים, שהאנציקלופדיה מדברת עליהם, הם אלה שעליהם נכתב בתורה, הרי שהתנ´ך עצמו עונה על כך בחיוב: ´הוי יושבי חבל הים, גוי כרתים! דבר ה" עליכם, כנען, ארץ פלשתים´ (צפניה ב, ה). ´גוי כרתים´ הם אנשי האי כרתים, שקרוי במקרא גם ´כפתור´ (עמוס ט, ז). שאלתי היא האם גישה זו מתקבלת על הדעת כדי לפתור בעיות כפי שמצויין כאן? או שמה ישנן תשובה אחרות לשאלות הנ´ל? ואם אין איך אפשר להסתדר עם טענות שכאלה ולא לחשוב שיכול להיות שישנן עוד טעויות אפשריות שנבעו מתפיסת עולמם של המתרגמים \ מעתיקים במשך הדורות ושהנ´ל משפיע ישירות על הבנתנו את הכתוב והפרשנות?

תשובה

 מתוך חידת החיים

בהקשר לשושלת הקבלה ישנם שני נושאים עיקריים. הגורמים לאנשים להסתפק באמינותו של המידע התורני הנמצא בידינו מזה דורי דורות. האחד פסיכולוגי, והשני טעות בחשיבה, הנובעת בעיקרה מחוסר נתונים נכונים ושלמים. בגורמים הפסיכולוגיים כבר דננו בהרחבה במאמר הקודם, ורוב ככל הגורמים הללו רלוונטיים גם כאן, ולכן ראוי, לכל מי שזכרונו קצר ויצרו גדול לחזור ולשחזר אותם.

כדי לפתור את בעיות חוסר הידע, נשתדל להביא במאמר זה כמות בסיסית של אינפורמציה, כך שנוכל ללמוד ממנה לפחות את המינימום הנדרש, כדי להבין ולקבל את נכונותה ואמיתותה של שושלת התורה הנמצאת בידינו.

הדבר המפריע ביותר לאדם להסכים ולקבל את אמיתות שושלת העברת התורה הוא, תסמונת הטלפון השבור הזכורה לנו ממשחקי הילדות. בה הדמיון בין המילים שלחש הילד הראשון לאוזן חברו, לבין המילים ששמע הילד האחרון, הוא רחוק מאוד. בפרט אם האינפורמציה עברה דרך חמישה או שישה משתתפים. וכאן, שאנו עוסקים בהעברת מידע בן עשרות דורות, מידע המורכב מפרטים רבים, היאך ייתכן שהדברים עברו כהויתן?!

האמת היא כי לצורך הבנת ההבדל המהותי בין השניים דרוש הסבר ארוך ומקיף, שעדיף לעשותו בדכ בשיחה אישית עם הבקי בעניינים הנל. אך כאן כאמור נשתדל לגעת לפחות במספר עקרונות בסיסיים, אשר ילמדונו על הגיבוי המערכתי של העברת האינפורמציה מדור לדור.

א. ושיננתם לבניך

אחד היסודות המרכזיים בתורה הוא החיוב ללמד אותה לדורות הבאים, וכפי שנאמר בספר דברים (ו, ו): והיו הדברים האלה אשר אנוכי מצוך היום על לבבך ושננתם לבניך ודברת בם בשבתך בביתך ובלכתך בדרך ובשכבך ובקומך. ושם (יא, יט): ולמדתם אותם את בניכם לדבר בם בשבתך בביתך ובלכתך בדרך ובשכבך ובקומך. נמצא שאחת החובות המוטלות עלינו היא, ללמוד וללמד את התורה לבנינו, וראוי לעשות זאת בכל מקום ובכל זמן, בשבתך בביתך ובלכתך בדרך ובשכבך ובקומך.

ולא זו בלבד אלא, נאמר בגמרא (קידושין ל.): תנו רבנן ושננתם- שיהיו דברי התורה מחודדין בפיך שאם ישאל לך אדם אל תגמגם ותאמר לו, אלא אמור לו מיד.... ומסביר רשי: יהיו מחודדים בפיך- חזור עליהם ובדוק בעומקם שאם ישאלך אדם לא תצטרך לגמגם אלא שתוכל לומר מיד!!!

כלומר הרמה הנדרשת מהאב בהעברת התורה לבנו. היא אינה כזו של לחישות באוזן, או העברה חד פעמית, אלא בדרך של לימוד מעמיק חד וברור בכל מקום ובכל זמן, כך שהאב יעביר את התורה לבנו ברמה הגבוהה ביותר שהבן מסוגל לקבל.

עוד נאמר בספר דברים (ד, ט): רק השמר לך ושמר נפשך מאד פן תשכח את הדברים אשר ראו עיניך ופן יסורו מלבבך כל ימי חייך והודעתם לבניך ולבני בניך. הוי אומר, לא רק שהאב מעביר לבנו אלא גם לנכדו, והבן מעביר לבנו ולנכדו וגם הנכד מעביר לבנו ולנכדו וכן הלאה, ולא רק משפחה זו אלא כל משפחה ומשפחה בכל עדה ועדה.

עוד אנו מצווים, ללמוד את הדברים בצוותא (מכות י.). ומשמעותה של מצוה זו לענייננו היא, שכל הלומדים משווים ביניהם את מה שקיבלו מהוריהם ואז אם ישנה טעות אצל מי מהם, הוא מיד מתעדכן כראוי.

ב. שמירת הכתוב בכל דרך אפשרית

התורה שבכתב ניתנה למעשה עם עותק לכל שבט ושבט. עובדה המסייעת לשמירת האוטנטיות של הכתוב, וזאת בנוסף למנגנוני ההגנה הנמצאים בתורה עצמה ומגינים מפני זיוף או שינוי, כפי שנכתב בספר דברים (ד, ב): לא תוסיפו על הדבר אשר אנכי מצוה אתכם ולא תגרעו ממנו לשמור את מצות ה´ אלוקיכם.... ובפרט שנפסק להלכה, שאם יקום רב גדול וחכם, או אפילו נביא שעשה בפנינו נסים ונפלאות, וינסה לשנות דבר מן התורה ואפילו מצוה אחת ולעשות כן לדורות, דינו כזקן ממרא והוא חייב מיתה עפ הכרעת בית דין (רמבם, הלכות יסודי התורה, פרק שמיני הלכה, ג,ד).

ויתרה מזו, כל ספר תורה שחסרה בו אפילו אות אחת או שנמצא בו יתור של אות אחת, הוא פסול ואין להשתמש בו, וחובה לתקנו תוך שלושים יום. ופעמים שהלכה זו תקפה גם אם החיסור או הויתור הוא רק בחלק מהאות!!! (שוע יורד הלכות ספר תורה רעט, רפ).

ועוד שבכל שבת ובימי שני וחמישי, קוראים את התורה בציבור, כך שלמעשה כולם משווים ביניהם את הספרים שבידיהם. וכל מי שביקר אי פעם בביהכנס בזמן קריאת התורה, ונזדמן לו לשמוע את החזן טועה בקריאת התורה, ראה איך כל הציבור נזעק לתקנו!!!
ובכן, לאור כל האמור לעיל, האם ייתכן כלל שתהיה טעות או חוסר העברה כמו שצריך?!

ג. גיבוי הכתוב עי מצוות מעשיות

בנוסף להעברת התורה בדרך הנל, היא מועברת גם דרך מצוות מעשיות ולא רק באופן ערטילאי. דוגמא לכך היא המעגל השנתי של חגי ישראל. כל חג בנוסף על היותו מצוה בפני עצמו, הוא מציין גם אירוע שקרה לכלל העם, אם זה איזכור של יציאת מצרים בחג הפסח , שבו אנו מצווים גם במצוה המיוחדת של והגדת לבנך, בה האב מספר לבנו את כל סיפור יציאת מצרים. דרך חג מתן התורה הידוע כחג השבועות שהוא כזכר למעמד סיני. עד לענני הכבוד אשר סוככו והגנו על עם ישראל בזמן שהותם במדבר וכזכר לכך אנו חוגגים את חג הסוכות.

דוגמא נוספת למצוה מעשית הטומנת בחובה מיסודות הדת והאמונה היא השבת, המורה על בריאת העולם בשישה ימים. ובכך נוסף לנו על מערך הזכירה השנתי מעגל נוסף של זכירה שבועית.

ד. גיבוי בתוך גיבוי בתוך גיבוי

לא זו בלבד, אלא שקיבלנו גם מערך זכירה יום- יומי, הכולל בתוכו את קריאת שמע, אותה אנו מחויבים לומר לפחות פעמיים ביום. ושבה אנו ממליכים על עצמנו את בורא עולם, באומרנו: שמע ישראל, כלומר הבן וקבל ישראל שה´ הוא אלוקינו והוא אחד. לאחר אמירת פסוק זה, אנו גם קוראים את הפרשיות הנלוות אליו, שבהן כתובים הציוויים שהובאו לעיל בעניין החובה ללמד הבנים.

מצוה יום יומית נוספת, היא הנחת תפילין. בקלף הנמצא בתוך התפילין כתובים בין השאר, קריאת שמע ופרשיותיה ועניין יציאת מצרים... מצוה תמידית נוספת, היא מצות מזוזה, ושגם בתוכה נמצאות פרשיות מקריאת שמע!!!

האמת, שישנם עוד תימוכין רבים המלמדים אותנו על חוסנה של שושלת העברת התורה, מדור לדור אבל בשלב הראיות ועוצמתן מספיקות כבר עכשיו להעבירנו לרמת ודאות של מעבר לחמישים אחוזים- אלא, מכיוון שיש בידינו ראיות המעמידות אותנו בשלב ו´, אזי לצורך הדיון אפשר גם היה להסתפק בעוד פחות ממה שהבאנו עד כה.

להרחבה ושאלות נוספות, ניתן לפנות אל רבני שו"ת הידברות במייל rav2@htv.co.il
תגיות:

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה