שאל את הרב - כללי

קודש הקדשים

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב ושבוע טוב! 1)ידוע לכל שה` נמצא בכל מקום באשר הוא, מדוע אם כן כאשר בית המקדש היה בנוי היה צורך במקום אשר מגדיר את עצמו כמשכנה של השכינה עצמה,קודש הקדשים? 2)כאשר נגלה ה` למשה דרך הסנא הבוער, שאל משה את ה` לשמו כדי שיוכל לומר בני ישראל מי שלחהו, ה` השיב לו...´אהיה אשר אהיה´...מה משמעות השם?האם זהו שמו האמיתי של ה`? הרי שם הוא משהו שמגדיר וה` אין לו הגדרה קיומית ואם כן זה נשגב מבינתנו! תודה רבה ומי יתן וישמור ה` על חיילי צה´ל ועל כל עמו ישראל!

תשובה

שלום וברכה

זוהי שאלת שלמה המלך בספר מלכים א´ ח´
(כז) כִּי הַאֻמְנָם יֵשֵׁב אֱלֹהִים עַל הָאָרֶץ? הִנֵּה הַשָּׁמַיִם וּשְׁמֵי הַשָּׁמַיִם לֹא יְכַלְכְּלוּךָ אַף כִּי הַבַּיִת הַזֶּה אֲשֶׁר בָּנִיתִי:.

ובמלבים ביאר
הנה השמים - וכו´ אמנם באר שלא תחשוב שישיבת ה´ על הארץ הוא כפי מחשבות ההמון שיושב וחונה במעון ובמקום, שזה דבר בטל כי הנה השמים ושמי השמים לא יכלכלוך כי הוא מקומו ש"ע ואין העולם מקומו ומכ"ש שלא ישכן בבית בנוי בידי אדם, רק ישיבתו על הארץ הוא כינוי להשגחתו שם בקביעות לשמוע תפלות ולהשגיח בהשגחה פרטית על צרכי עמו, וז"ש ופנית אל תפלת עבדך - וכו´, להיות עיניך פקוחות וכו´:

כל שמות ה´ הם לפי מידותיו וכפיי הנהגתו בעולם , ובעת מצרים היה כיניוי  אהי-ה  שה´ שוכן איתם בצרתם.

בברכה - בנימין שמואלי