שאל את הרב - כללי

מתוך מסכת חגיגה, נהר דינור לא ממש מובן?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום לרב, אני לומד כעת מסכת חגיגה והגענו לנושא שלא ממש מובן- נהר די נור (נהר של אש). בגהינום יעברו כולם- אפילו הצדיקים. לעומת זאת, בנהר די נור לא יעברו המתים על קידוש השם. כתוב בגמרא שהאש של הנהר הוא מזיעתן של חיות שעשויות מאש, וכאן כבר אני לא מבין.... הרי זיעה זה דבר גשמי (זיעה היא הפרשה של נוזלים כידוע) אפוא איך החיות הרוחניות מזיעות? וכי יש להם בלוטות זיעה?! המפרשים אומרים כי זה רק בשביל לסבר אם האוזן, ומדובר "בכאילו" זיעה. אז רגע, אם זה לא מזיעתן אז מ-מזה? חיפשנו במפרשים ולא מצאנו תשובה ברורה. אשמח לשמוע את תשובתך, בתודה, אור.

תשובה

נהר דינור מזיעתן של חיות, מתוקף היראה שלהם, ויורד על ראש רשעים. ועל ידי זה מתלבנים וזוכים יראי שמי דייקא לשמש צדקה.רבי צדוק הכהן, צדקת הצדיק, אות קנג)

פירוש אמרם ז"ל שמזיעתן של חיות יוצא נהר דינור ונשפך על ראשי הרשעים בגיהנם; והיינו שהרשעים לא ישיגו את השגתם של חיות הקודש לאמיתה, אבל יראו רק מבחוץ את התפעלותם ועמלם והנאתם, ודי בזה להתחרט ולהתמרמר במדרגה של עונשי שאול על אשר היה בידם לזכות בכל זה, והם איבדו הכל בידים.

(רבי אליהו דסלר, מכתב מאליהו, חלק ג עמ´ 233-234)

בברכה - בנימין שמואלי