שאל את הרב - כללי

" אין אתה מוצא מעשה שעושה אותו האל אלא ע"י מלאך"

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

בספר מורה נבוכים של הרמב"ם כתוב " אין אתה מוצא מעשה שעושה אותו האל אלא ע"י מלאך" בספר במדבר פרק כ פסוק טז מספר משה " טז וַנִּצְעַק אֶל-יְהוָה, וַיִּשְׁמַע קֹלֵנוּ, וַיִּשְׁלַח מַלְאָךְ, וַיֹּצִאֵנוּ מִמִּצְרָיִם; וְהִנֵּה אֲנַחְנוּ בְקָדֵשׁ, עִיר קְצֵה גְבוּלֶךָ." ובאגדה של פסח כתוב " ויוציאנו ה" ממצרים, לא על ידי מלאך ולא על ידי שרף ולא על ידי שליח , אלא הקדוש ברוך הוא בכבודו ובעצמו.

תשובה

שלום וברכה

לכל כלל יש יוצא מן הכלל, והכאת בכורי מצרים בליל יציאת מצרים היה ללא אמצעי אלא על ידי הקב"ה בעצמו.

המלאך המוזכר בכתוב הינו משה רבינו כמו שפירשו חז"ל, שהיה השליח להוצאת עם ישראל ולהביא את דבר ה` לפני פרעה.

כל שליח נקרא מלאך, כמצוי בתנ"ך הרבה. גם דיבורו של הקב"ה עם משה רבינו היה ללא אמצעי כלל, ולא על ידי מלאך, כמו שכתב הרמב"ם בספר מורה נבוכים באריכות.

בהצלחה - מנשה ישראל