שאל את הרב - כללי

תורה מזמן בריאת העולם

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

באחת ההרצאות ששמעתי, נאמר שהתורה הייתה קיימת עוד לפני בריאת העולם ועמ"י עלה במחשבה עוד לפני בריאת העולם והקב"ה ברא את כל העולם וברא את אדם וחווה כדי לתת לאנושות את התורה ורק חיכה שיקיים את מצוותו שלא לאכול מעץ הדעת כדי שייתן לו את התורה, אך האדם חטא ואכל מעץ הדעת, הוא גרם לקלקולים ולירידת דרגתו, לפירוד גן עדן של מעלה מגן עדן של מטה וכן גרם ליציאת ניצוצות ממנו בדרך של טומאה ולכן יצאו גם גויים בעולם שנשמתן ירודה מנשמת ישראל שהיו אמורים לקיים את התורה עוד מבריאת העולם לבדם, אם לא שהאדם חטא. השאלה שלי היא איך עמ"י היה אמור לקיים את התורה מזמן בריאת העולם, אם הרבה מהמצוות הם עדות להיסטוריה כמו פסח שהוא זכר ליציאת מצרים, שבועות זכר למתן תורה וכו` אם דברים אלה עדיין לא התקיימו וגם לא היו מתקיימים שהרי אם האדם לא היה חוטא לא היו כלל המצרים שהם גויים שנוצרו מהניצוצות של החטא או מצוות צניעות לנשים שלא הייתה קיימת, שהרי אדם וחווה הלכו עירומים כיוון שעוד לא אכלו מעץ הדעת ולא נפקחו עיניהם ובוודאי לא היו שייכים מצוות התלויות בארץ כמו שמיטה וכדו` שהרי האדם לא עבד את האדמה אלא קיבל הכל על מגש של כסף, ועבודת האדמה באה אחרי החטא בתור קללה?

תשובה

שלום וברכה

כפי שכבר כתבי לך הרי למצוות ישנם ורשים רוחנים גבוהים מאוד, ואם לא היה האדם הראשון חוטאהרי המצוות היו רוחניות יותר, כי כולנו היינו רוחנים יותר, וכפי שהתורה תהיה לעולם הבא, כך היתה התורה שהיינו מקבלים לאחר עמידת אדם הראשון בניסיון.

בברכה - בנימין שמואלי