שאל את הרב - כללי

קבלה-מצוות גשמיות

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

"כִּי תִבְנֶה בַּיִת חָדָשׁ, וְעָשִׂיתָ מַעֲקֶה לְגַגֶּךָ; וְלֹא-תָשִׂים דָּמִים בְּבֵיתֶךָ, כִּי-יִפֹּל הַנֹּפֵל מִמֶּנּוּ."(דברים כב ח). שהרי גם ללא ציווי אלוקי עושים מעקה למען הבטיחות,ולא רק היהודי שלו תו"מ לקיימן. שאלתי מה היא המצווה הפשוטה לכאורה בגשמיות, מה כוונת המצווה להאדם ברוחניות

תשובה

שלום וברכה

הרבה מצוות שהיינו עושים גם ללא צווי ה` אנו מקיימים מחמת צווי ה` ולא מחמת הצורך לכך.

ולכן אמרו חז"ל

א"ר חנניא בן עקשיא רצה הקב"ה לזכות את ישראל לפיכך הרבה להם תורה ומצות שנא` (ישעיה מב) ה` חפץ למען צדקו יגדיל תורה ויאדיר.

ןפירשו הספרים שלכן נתן לנו ה` מצוות גם בדברים שהיינו עושים בין כה וכה, כדי לזכותינו שנעשה את הדברים לשם ה`.

ואעתיק קצת מפירוש הרקאנאטי על התורה - פרשת כי תצא
וטעם ועשית מעקה לגגך. ידוע לפי פשוטו שלא נגרום מיתת האדם ונרמז עוד כי הבונה בית יי` יתעלה יעשה מעקה לגגו בייחוד השם הגדול עם שכינת עוזו ולא ישים דמים בבית השם כדרך הנופלים לקצץ בנטיעות. וידעת מה שאמרו רבותינו ז"ל ראוי היה זה לפול מששת ימי בראשית וצריך להתבונן במאמרם איך זה היה ראוי מאחר שעדין לא נברא כל שכן שלא חטא וכשתבין מה שכתבתי לך בפרשת בראשית תנוח דעתך:

בברכה - בנימין שמואלי