שאל את הרב - כללי

האם כשאדם נפטר שואלים אותו לשמו?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שמעתי פעם אחת שאמרו שבנאדם עולה לשמיים כשהוא מת הוא צריך להגיד פסוק שהאות הראשונה שלו היא תחילת שמו והאות האחרונה היא האות שמסתיים שמו. למשל סתם משהו שעולה לי בראש, וזה סתם, "אשרי האיש אשר לא הלך בעצת רשעים... כי אם בתורת ה` חפצו ובתורתו יהגה יומם ולילה" בסוק הזה אפשר למצוא שם כמו אליה מתחיל בא` נגמר בה`. זו רק דוגמא, אני לא יודעת איך זה עובד בדיוק. איך אני יודעת מה הפסוק שלי? השם שלי הוא תמר.

תשובה

שלום וברכה

כשנשמת האדם נפרדת מגופו, היא נמסרת למלאך הנקרא דומה, השואל אותה מה שמה, והרשעים אינם יכולים לזכור את השם, מאחר שהשם של האדם הוא צינור השפע הרוחני שלו, וכאשר האדם לא השתמש בצינור השפע שלו כראוי אינו זוכר את שמו, והמלאך מכה אותו עד שהוא מזדכך מעט והוא נזכר בשמו.

וכתבו הספרים שיש לומר פסוק מהתנ"ך שמתחיל ונגמר עם אותן אותיות שהשם מתחיל ונגמר, כמו כן אפשר להגיד פסוק הכולל בתוכו את השם במפורש אם יש.

הפסוק הזה נאמר בסוף תפילת שמונה עשרה לפני הפסוק יהיו לרצון אמרי פי.

וכל המרגיל עצמו לומר בסוף שמונה עשרה את פסוק המקביל לשם הרי זה סגולה שלא תשכח הנשמה את שמה ליום הדין.

פסןק לשם תמר - תהלים פרק צ':

א) תְּפִלָּה לְמֹשֶׁה אִישׁ הָאֱלֹהִים אֲדֹנָי מָעוֹן אַתָּה הָיִיתָ לָּנוּ בְּדֹר וָדֹר:

פסוק שמזכיר את שמך - תהלים פרק צ"ב:

יג) צַדִּיק כַּתָּמָר יִפְרָח כְּאֶרֶז בַּלְּבָנוֹן יִשְׂגֶּה:

שיר השירים פרק ז':

(ח) זֹאת קוֹמָתֵךְ דָּמְתָה לְתָמָר וְשָׁדַיִךְ לְאַשְׁכֹּלוֹת:

עלי והצליחי – בנימין שמואלי