שאל את הרב - כללי

רציתי לדעת איפה מיקום ארון הברית

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב, ברצוני לשאול שאלה בנוגע לארון הברית רציתי לדעת מהי הדיעה הרווחת לגבי מיקום ארון הברית ואיך אם כך לפרש את הפסוק מירמיהו ג ט"ז " וְהָיָה כִּי תִרְבּוּ- וּפְרִיתֶם בָּאָרֶץ בַּיָּמִים הָהֵמָּה נְאֻם-יְהֹוָה לֹא-יֹאמְרוּ עוֹד אֲרוֹן בְּרִית-יְהֹוָה וְלֹא יַעֲלֶה עַל-לֵב וְלֹא יִזְכְּרוּ-בוֹ וְלֹא יִפְקֹדוּ וְלֹא יֵעָשֶׂה עוֹד: "

תשובה

שלום וברכה

זוהי הדעה הרווחת בחז"ל:

(רמב"ם בית הבחירה ד):

"אבן היתה בקדש הקדשים במערבו שעליה היה הארון מונח, ולפניו צנצנת המן ומטה אהרן, ובעת שבנה שלמה את הבית וידע שסופו ליחרב בנה בו מקום לגנוז בו הארון למטה במטמוניות עמוקות ועקלקלות ויאשיהו המלך צוה וגנזו במקום שבנה שלמה שנאמר ויאמר ללוים המבינים לכל ישראל הקדושים ליי` תנו את ארון הקדש בבית אשר בנה שלמה בן דויד מלך ישראל אין לכם משא בכתף עתה עבדו את י"י אלהיכם וגו`, ונגנז עמו מטה אהרן והצנצנת ושמן המשחה וכל אלו לא חזרו בבית שני".

פירוש הכתוב בירמיה מדברת לפירוש רש"י על העניין שלעתיד יהיה כל איש ישראל מקום להשראת השכינה ולא רק ארון הברית שבקודש הקודשים, או על דרך הרד"ק שלא יצאו עוד למחמות כשארון הברית מהלכת לפניהם כי לא יהיו יותר מלחמות, או על כך שהתפילה לא תצומצם באיזור משכן הארון אלא בכל ירושלים כפירושו של המצודות דוד.

בהצלחה - מנשה ישראל