שאל את הרב - כללי

בוקר

  • כ"ב אלול התשע"ה

שאלה

כמה שאלות לכבוד הרב: 1אני קמה בבוקר ונוטלת ידיים ללא ברכה מתארגנת כרגיל ולאחר מכן נוטלת ידיים בכיור הבית עם ברכה האם זה בסדר? הנטילה הראשונה מוציאה את הטומאה? 2.אני עושה קידוש לבדי בשבת בבוקר האם אני צריכה לקדש בעמידה? והאם זה בסדר שאף אחד לא עונה לחייים? 3.האם מותר לי לספר לאחותי שאבא שלי פגע בי או העליב אותי? תודה רבה מראש!!!

תשובה

לכבוד השואלת,

סליחה על האיחור בתשובה.

1. בסדר. כן.

2. מנהג לקדש בעמידה, אבל אין חיוב. בסדר.

3. אם יש חשש שיצא לאבא מזה נזק או ביוש אין לספר, וכמובא בספר חפץ חיים הלכות לשון הרע כלל י' סעיף ז'.

ואפילו אם ברור שלא יצא לו נזק דרך הסיפור לאחות, מ"מ עדיין יש חיוב מקודם להוכיח לאבא על מעשיו כדי שיתחרט וייטיב את מעשיו; ואם ברור שלא יקבל את התוכחה, עדיין צריך לשקול אם יש תועלת בסיפור לאחות - וכמו שמבואר תנאים אלו שצריכים לקיים מקודם סיפור הדברים (שם בסעיף ב').

ואם התועלת הוא בשבילך כדי להוציא את הכאב מן הלב על ידי סיפור הדברים , מותר, מכיון שגם שזה נחשב לתועלת (שם, סעיף ד' באר מיים חיים, ס"ק יד); אמנם זהו רק אם את יודעת בודאות שלא ייגרם לאבא שום היזק מזה וכנ"ל , דהיינו שלא תספר אחותך לאף אחד; וגם כאשר היא שומעת ממך מה שחוית, היא צריכה להסכים בדעתה שהיא אינה מאמינה לזה במאה אחוז (וכדין כל שומע לתועלת, וכמבואר שם בכלל ו' סעיף ב'), ושהיא כעת רק שומעת משום התועלת שבסיפור, דהיינו להקל מעליך את הכאב.

בברכה,

רב נחום