שאל את הרב - כללי

קבלה - תשובה רצינית בבקשה

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

כיום ישנה התעוררות רוחנית עצומה בישראל ובעולם ככלל ולפי שאלות באתרים שונים והחיפוש העצמי האישי נראה כי כולם מאסו באמירות בעלמא או ציווים שאינם מלווים בהסברים עמוקים המתיישבים עם הדעת המחפשת תשובה אמיתית לשאלת הקיום ודרך ההנהגה הרצוייה, כמתחזק בעצמי איני יכול להבין ומתקשה לקבל את אותם שאומרים כי אין מקום ללימוד "חכמת האמת" לאנשים שכמותי הרי אמר כבר גדול המקובלים של הדור שלפנינו "בעל הסולם" הרב אשלג כי " הנה נודע מפי סופרים ופי ספרים אשר לימוד חכמת הקבלה הוא מחויב בהחלט לכל אדם מישראל, ולו למד אדם כל התורה כולה, ובקי בש"ס ופוסקים בע"פ, גם ממולא במידות ובמעשים טובים יותר מכל בני דורו ולא למד חכמת הקבלה, הוא מחויב להתגלגל ולבא עוד פעם בעוה"ז כדי ללמוד רזי תורה וחכמת האמת, שזהו מובא בכמה מקומות במדרשי חז"ל. " אז איך בידכם לחלוק על דבריו או להוציאם מהקשרם דברי "בעה"ס" אומרים: גילוי הקבלה לכל העמים הוא תנאי לגאולה השלמה ותבין רמזים האלו, שאין ענין השופר הזה, רק גילוי חכמת הנסתר בהמון גדול, שהוא תנאי מוקדם ומחוייב לבא בטרם הגאולה השלימה. אודה לכם על תגובתכם גם כי יודע אני שנשאלים אתם תקופות על כך אך טרם קיבלתי תשובה רצינית מכל אותם ששאלתי. בברכה ניר

תשובה

שלום וברכה

באותו מקור שכתוב שצריך להתגלגל על לימוד חכמת הקבלה כתוב גם שמתגלגלים על שאר חלקי התורה, פשט וכו`, כך כתב האריז"ל בשער הגלגולים. כך שלענין זה אין הבדל בין חלק זה ואחר, וכל עוד לא יצא אדם ידי חובתו בלימוד הפ` של פרדס אין לו לרוץ לעבר החלקים האחרים של הפרדס.

זוהי הלכה מפורשת ברמב"ם ובשולחן ערוך המחייבת את כל בית ישראל וכלשון הרמב"ם (יסודי התורה ד) "וענינים אלו שבחמש מצות האלו הם שחכמים הראשונים קוראין אותו פרדס, כמו שאמרו ארבעה נכנסו לפרדס, ואע"פ שגדולי ישראל היו וחכמים גדולים היו לא כולם היה בהן כח לידע ולהשיג כל הדברים על בוריין, ואני אומר שאין ראוי לטייל בפרדס אלא מי שנתמלא כריסו לחם ובשר, ולחם ובשר הוא לידע האסור והמותר וכיוצא בהם משאר המצות,

ואע"פ שדברים אלו דבר קטן קראו אותן חכמים שהרי אמרו חכמים דבר גדול מעשה מרכבה ודבר קטן הוויות דאביי ורבא, אעפ"כ ראויין הן [הויות דאביי ורבא] להקדימן, שהן מיישבין דעתו של אדם תחלה, ועוד שהם הטובה הגדולה שהשפיע הקב"ה ליישוב העולם הזה כדי לנחול חיי העולם הבא, ואפשר שידעם הכל קטן וגדול איש ואשה בעל לב רחב ובעל לב קצר", והובאו הדברים להלכה בשולחן ערוך יורה דעה סי` רמו. ומאחר שקבע גדול חכמי הקבלה באלף האחרון הלא הוא מרן האריז"ל [שכל תורת הרב אשלג נובע ממעינו של האר"י] שישנן עשרה תנאים מקדימים ללימוד קבלה הרי שתנאים אלו מחייבים את כל הניגש ללמוד את הקבלה, וכפי שהרב אשלג עצמו בדק ובחן את תלמידיו בעשרות מבחנים על היראת שמיים שלהם וכו`, כידוע מתלמידיו, וכפי שמעתי בעצמי מפיהם.

דברים אלו שהבאת בשם בעל הסולם שיש לגלות את הקבלה לגויים, זהו שקר וכזב, בעל הסולם לא אמר כך מעולם, זאת היא אחת מהעיוותים הנוראים שיצאו מפי המעוות את תורת משה בצורה נוראית מר ברוך לייטמן, ובשולחן ערוך שלנו ישנו סעיף המורה להתענות בכל שני וחמישי על מסירת סודות התורה לגויים. בהצלחה - מנשה ישראל