שאל את הרב - כללי

איך אדע שהקב"ה העיד עלי שלא אשוב לחטא זה שוב לעולם

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

כתוב בהלכות תשובה :"ומה היא התשובה הוא, שיעזוב......ויעיד עליו יודע תעלומות שלא ישוב זה החטא לעולם" השאלה המתבקשת -אם את שלושת הראשונים : עזיבת החטא, קבלה לעתיד, וחרטה , קיימתי איך אני יודע אם את ה4 קיימתי הרי איך אדע שהקב"ה העיד עלי שלא אשוב לחטא זה שוב לעולם

תשובה

שלום וברכה

פירוש דברי הרמב"ם הוא, לא עדות נצחית שככה זה יהיה לעולם, אלא שלפי עומק התשובה והכרת החטא וגודל החרטה האדם נמצא בשעת התשובה במצב ש`אילו היה נשאר במצב כזה` הוא לא היה חוטא לעולם. אבל אם תקופה אחר כך,בעל התשובה נכשל שוב בחטא ברגע חלש וכדומה, אין זה מפקיע את התשובה שהיתה. ואין תנאי כזה שהתשובה אינה מתקבלת אלא אם כן לא חזר לחטוא לעולם.

בהצלחה - מנשה ישראל