שאל את הרב - כללי

חטא אדם הראשון<<<

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

אדם הראשון שנברא אעפ"י שהיה "כבן 20" ניסיון החיים שלו הסתכם במספר שעות שכן נברא ביום השישי ,והעמידו הקב"ה בניסיון גדול מאוד "ומעץ הדעת טוב ורע לא תאכל ממנו" וכידוע שצעירים סקרנותם רבה ונכשל בניסיון . על כך התווסף חוסר ניסיונו בחיים כפי שמספר המדרש על ששאל את בנו קין "מה נעשה בדינך א"ל עשיתי תשובה ונתפשרתי אמר אדם הראשון כל כך גדול כוחה של תשובה . ובנוסף לכך ראינו שלאחר חט המרגלים שניתן העונש לעם ישראל לא נכללו הצעירים בעונש והרי אדם הראשון כאמור אעפ"י שהיה "כבן 20" למעשה היה בעל ניסיון חיים קצר ביותר כשל תינוק שאך זה נולד ,ובכל זאת החמיר הקב"ה עם עונשו ועונשה של חווה במידת הדין ולא במידת הרחמים כפי שכבר כתבתי. שאלתי האם ניתן להבין מכך שנסיון עץ הדעת היה בעצם מעל השגתו של אדם הראשון,וכן חוסר ניסיון החיים שהיה לו לרועץ גזר את דינו כשלמעשה מלכתחילה התכוון הקב"ה שייכשל בזה .

תשובה

שלום וברכה

אתה יכול להבין שמאחר ואין הקב"ה בא בטרוניה עם בריותיו, אין כל ספק, שאדם הראשון היה יכול לעמוד בניסיון, ומאחר שנכשל נענש, אילו לא היה יכול לעמוד בניסיון לא היה נענש. אדם הראשון היה בעל כוחות מיוחדים ביותר כיציר כפיו של הקב"ה, ולכן היה מסוגל לעמוד בניסיון הקשה של עץ הדעת.

בברכה - בנימין שמואלי