שאל את הרב - כללי

מדוע לאה היא הראשונה שהודתה לקב"ה

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום וברכה! א. בבראשית לל"ה כתוב על לאה שאמרה "הפעם אודה את ה"` ובגמרא ברכות ז כתוב שלאה היא הראשונה שהודתה לקב"ה-הייתכן אז השאלה שלי היא מדוע לאה היא הראשונה שהודתה לקב"ה ב. בתנא דבי אליהו כתוב על אישה שלא מכבדת את חמה וחמותה אז בעלה נקרא נואף-מדוע תודה רבה!

תשובה

שלום וברכה

ברור שאין הכונה שאף אחד לא בירך את ה` על הניסים והנה שם בן נוח אמר ברוך אל עליון אלא הכוונה שלא השתמשו בלשון הודאה, פני יהושע מסכת ברכות דף ז עמוד ב נראה לי לפרש מימרא דר` יוחנן שאמר מיום שברא הקב"ה כו` לא היה אדם שהודה להקב"ה עד שבאת לאה.

היינו משום דאי לאו דאשכחן בלאה שאמרה לשון הודאה להקב"ה היה מקום לומר דלא שייך לתת הודאה להקב"ה על הטובה שנראה כעושה מדת הקב"ה רחמנות וותרנות ובאמת אין הדבר כן אלא גמול אדם ישלם לו, אבל לאחר שראינו בלאה לשון זה משמע דשייך לשון הודאה בענין הזה:

עומק כוונת התנא דבי אליהו הוא שמאחר וסיבת החיוב לכבד את חמיו הוא מפני מפני ששניהם בשר אחד, ואבין של בעלה הוא גם אביה, אבל אם היא אינה מכבדת אותם, הדבר מראה שלא התחברה אל בעלה באמת, ולכן אינה חושבה כביכול כאשתו והדבר דומה כאילו נאף בברכה - בנימין שמואלי