האם צריך ליטול ידיים אחרי שינה ביום?

  • א' אלול התשע"ה

שאלה

שלום כבוד הרב, יש פעמים שאני עובדת משמרת לילה עד אחרי הזריחה, לפיכך שעת השינה שלי היא בשעות היום. אשמח לדעת על הנגזרות של משמרת לילה:

1. האם עלי לקרוא קריאת שמע שעל המיטה? ואם עלי לקרוא - מותר לי לשמוע לאחר מכן שיעורי תורה/הרצאות?

2. מה הדין לגבי ברכות השחר ונטילת ידיים?

3. מה הדין לגבי נטילת ידיים לאחר שינה בשעות היום?

שואלת למנהג הספרדים.

תודה רבה מראש, בברכת כתיבה וחתימה טובה בע"ה

תשובה

שלום רב,

1. מי שער כל הלילה אינו צריך לקרוא קריאת שמע על המיטה. ומכל מקום הספרדים נוהגים לקרוא "פרשת שמע" לפני חצות הלילה - גם כשבדעתם להיות ערים כל הלילה. ומותר לך לאחר מכן לשמוע שיעורי תורה והרצאות.

2. מנהג הספרדים, שגם מי שהיה ער כל הלילה מברך את כל ברכות השחר, אלא שיש לו ליטול ידיים ללא ברכה, וכן אינו מברך אשר יצר אלא אם כן הלך להתפנות (יעויין שו"ת יביע אומר חלק ה' חלק אורח חיים סימן ו, שו"ת יחוה דעת חלק ג' סימן לג, וילקוט יוסף סימן מו סעיף ט).

3. יש ליטול ידיים שלוש פעמים ללא ברכה (שלחן ערוך ורמ"א אורח חיים סימן ד סעיף טו).

בברכה,

הלל מאירס