תפילה וברכות

ברכת המזון על אכילת פחות משיעור כזית

  • כ"א אב התשע"ה

שאלה

שלום לכבוד הרב,

1. קודם כל האם נכון שמברכים ברכת המזון דווקא על לחם ודווקא כשאכלנו לפחות כזית תוך 7.5 דק'?

2.  עכשיו נניח שאכלתי פחות מכזית ואני בכל זאת רוצה לברך האם מותר לי?

3. כנ"ל אם אכלתי אבל ביותר מ 7.5 דקות האם מותר לברך?

4. אם אני אוכל לבד אז אין זימון, אז מה בעצם אני אומר אחרי "וַיְדַבֵּר אֵלַי זֶה הַשֻּׁלְחָן אֲשֶׁר לִפְנֵי יְיָ"?

תודה רבה ויום טוב רועי

תשובה

שלום רב,

1. רק על אכילת לחם בשיעור כזית מברכים ברכת המזון (שלחן ערוך אורח חיים סימן קפד סעיף ו).

אמנם יש אופנים שגם על אכילת מיני מזונות משיעור של 216 גרם ומעלה - מברכים ברכת המזון, ויש בזה פרטים רבים מתי כן ומתי לא - ראה ילקוט יוסף (סימן קסח).

לכתחילה יש לאכול שיעור כזית תוך 4 דקות, ובדיעבד עד שבע וחצי דקות (ראה שו"ת יחוה דעת חלק א' סימן יז).

2. אם לא אכלת שיעור כזית לחם - אסור לברך ברכת המזון.

3. אם לא אכלת שיעור כזית תוך שבע וחצי דקות אין לברך ברכת המזון.

4. ברכת המזון.

בברכה,

הלל מאירס