צדקה איך?

  • ל' שבט התשע"ה

שאלה

שלום כבוד הרב שמעתי בעבר את הרב זמיר כהן אומר שאם יש לאדם 100 שקל עדיף שיחלקו בין מס' אנשים או ארגונים רב יותר מאשר יתן את כולו לאדם אחד או מקום אחד כי כך מצווה הצדקה מוכפלת כל פעם שהוא נותן ומלבד זאת הוא מאמן את עצמו להתגבר במידת הנתינה \צדקה .האם כך עדיף לנהוג בכסף שהועדתי לצדקה? בתודה מראש לימור

תשובה

שלום וברכה

כך כותב הרמב"ם בפירוש המשנה לרמב''ם מסכת אבות פרק ג : אחר כך אמר שהמעלות לא יושגו לפי שעור גודל המעשה אלא לפי רוב מספר המעשה וזה שהמעלות אמנם יושגו בכפול מעשי הטוב פעמים רבות ובזה יושג הקנין לא בשיעשה האדם מעשה אחד גדול ממעשי הטוב שבזה לבדו לא יושג קנין משל זה שהאדם אם יתן למי שראוי אלף דינר בפעם אחת ולאיש אחד לא תושג לו מעלת הנדיבות בזה המעשה האחד הגדול כמו שתושג למי שיתנדב אלף פעמים באלף דינר ויתן כל דינר מהם על צד הנדיבות לפי שזה ייכפל על ידו מעשה הנדיבות אלף פעמים ויושג קנין חזק וזה פעם אחת בלבד התעוררה הנפש התעוררות גדולה למעשה טוב ואחר כן פסקה מזה וכן בתורה אין שכר מי שפדה אסיר במאה דינר או נתן צדקה לעני במאה דינר שהיו די מחסורו כמו מי שפדה עשרה אסירים או השלים חסרון עשרה עניים ואפילו בעשרה דינרים ולזה תקיש וזה הוא ענין אומרו לפי רוב המעשה אבל לא על פי המעשה/

בהצלחה,