איך אתחמק להדפיס דברים הנוגדים את ההלכה

  • כ"א שבט התשע"ה

שאלה

שלום לרב, אני מקווה שאני יכול לשאול אותך את השאלה הבאה, אני גרפיקאי שעובד עם בית דפוס, שלחתי ללקוח הזמנות לחתונה שעשיתי ולפי דברי הלקוח ההזמנה שיצאה לא לפי רצונו, צד אחד של ההזמנה יצא מצוין וגם הכיתוב של ההזמנה יצא טוב לפי דבריהם, אך יש מסגרת עיטורים בשתי צדדי ההזמנה, ובצד האחורי של ההזמנה העיטורים יצאו בהירים לעומת הצד הקידמי, כמובן שתמיד יש שינוי במציאות לעומת מה שרואים במחשב וגם אנחנו רושמים זאת באתר שלנו, בכל מקרה הרב, הלקוח רוצה פיצוי כספי של חלק מהסכום, ואני קצת מרגיש לא טוב עם זה כיוון שאם בכל זאת הם משתמשים בהזמנות זאת אומרת שההזמנה יצאה סך הכל בסדר גם בענייהם, קצת כואב לי כל פעם שיש סיפור כזה עם לקוח כי אני רוצה ששתי הצדדים יצאו מרוצים אבל לפעמים אני מרגיש שאני מוותר מהר, השאלה אם להמשיך בדרך של הוויתור כי סך הכל, הכל בידי שמיים ואם הכסף הזה ולא להם, יחזור אליי בדרך זו או אחרת או שדווקא אני צריך לגלות קצת תקיפות בדבר ולא להחזיר להם? אפילו שזה סכום כסף קטן אני רוצה לדעת איך אני אמור להתנהג במצבים האלה. ואם אפשר עוד שאלה כאשר זוג מגיע אליי אם הזוג הם זוג גברים או נשים או סתם נוגדים את ההלכה (למשל מתחתנים ביום שבת או דבר דומה) הבנתי שאסור לי לתת יד בדבר, אך איך אני מעביר את הדבר ללא לגרום לחילול השם ושנאה, תודה רבה!

תשובה

שלום וברכה

הדרך החכמה והנכונה היא לוותר מעט (אם אתה לא נכנס להפסדים כתוצאה מכל הויתורים) לא מפסידים זה וקונים שם טוב.

אין ספק שכאשר אדם ממש מנסה לסחוט אותך על לא דבר שאין לתת לו את מבוקשו, אבל בדרך כלל לא מדובר במקרים כאלו ועדיף לוותר.

כאשר באים איליך בני אדם שמבקשים להדפיס דברים הנוגדים את ההלכה, עליך לומר להם שכיהודי שומר מצוות, אינך יכול להדפיס זאת, אין בזה חילול ה', להיפך זה קידוש ה' גדול שיהודי לא מוותר על היראת שמיים שלו בשביל כסף ופרנסה. זה אף יכול להשפיע עליהם לטובה.