מה פירוש חייב לקבל מי שפרע

  • כ' שבט התשע"ה

שאלה

ילקוט יוסף סימן קפט סעיף ב מי שנתן דמים ולא משך המטלטלין, אף שלא נקנו לו המטלטלין, כל החוזר בו בין הלוקח בין המוכר, לא עשה מעשה ישראל, וחייב לקבל מי שפרע. ואפילו לא נתן אלא מקצת דמים. וכיצד מקבל מי שפרע, אוררין אותו בבית דין, ואומרים לו מי שפרע מדור המבול ומאנשי דור הפלגה, ומאנשי סדום ועמורה, ומהמצריים שטבעו בים, הוא יפרע ממי שלא עומד בדיבורו. מה פירוש חייב לקבל מי שפרע? האם יכול אחד הצדדים להתחרט ולבטל את העסקה?

תשובה

לכבוד השואל,

"מה פירוש חייב לקבל מי שפרע?"

- פירוש  הדבר, שאומרים בבית כנסת נוסח "מי שפרע" כמו שיש, להבדיל, לטובה "מי שברך". והשומעים עונים אמן, ונמצא שהחוזר מן המקח הוא לוקח אחריות על מעשיו בצורה שהוא צריך להיות מוכן להשגחה לא-טובה ועגמת נפש בחייו ח"ו באותה מידה שהוא גרם עגמת נפש והפסד על ידי חזרתו מן המקח למי שבהתחלה רצה לקנות ממנו.

"האם יכול אחד הצדדים להתחרט ולבטל את העסקה?"

כנ"ל - על פי דיני ממונות  "מותר לו", דהיינו שלא יצטרך לשלם שום כסף בחזרה למוכר; אבל מ"מ על פי השקפה הוא עושה דבר שאינו נכון וישר לגמרי.

בברכה,

רב נחום