חודש אלול
"במה להתחזק בחודש אלול?" - מה השיב הגראי"ל שטיינמן?
הגראי"ל שטיינמן השיב לתלמידו הרב שניידר ששאלו: "במה להתחזק בחודש אלול?" – "לא לדבר לשון הרע". מדריך קצר לביאור חומרת העוון
- יונתן הלוי
- כ"ז אב התשע"ה
1. מהו לשון הרע? לשון הרע הוא סיפור גנות על חבירו אפילו בלי להתכוון לגרום לו רעה כלשהיא, וכן סיפור בעורמה של דברים שאין בהם גנות בכוונה לגרום רעה לחבירו, וכן סיפור דברים בגנות קרוביו של חבירו או בגנות סחורתו או בגנות מעשי ידיו.
2. ה"חפץ חיים" ביאר בהרחבה את הלכות שמירת הלשון בספרו "שמירת הלשון". בפתיחה לספרו, מונה ה"חפץ חיים" למעלה משלושים מצוות מן התורה הרגילים לבוא ע"י לשון הרע, והמדבר או השומע לשון הרע עלולים בנקל להיכשל ולעבור עליהן, והמספר לשון הרע בקביעות סופו להיכשל בכולן.
3. שבע עשרה מצוות "לא תעשה" שניתן לעבור עליהן בעת סיפור לשון הרע:
"לא תלך רכיל בעמך".
"לא תשא שמע שוא".
"השמר בנגע הצרעת לשמר מאד ולעשות".
"לפני עור לא תתן מכשול".
"השמר לך פן תשכח את ה' אלוקיך".
"לא תחללו את שם קדשי".
"לא תשנא את אחיך בלבבך".
"לא תיקום ולא תיטור".
"לא יקום עד אחד באיש לכל עון ולכל חטאת".
"לא תהיה אחרי רבים לרעות".
"לא יהיה כקרח וכעדתו".
"לא תונו איש את עמיתו, לא תשא עליו חטא".
"כל אלמנה ויתום לא תענון".
"לא תחניפו את הארץ".
4. ארבע עשרה מצוות עשה שניתן לעבור עליהן בעת סיפור לשון הרע:
"זכור את אשר עשה ה' אלוקיך למרים"
"ואהבת לרעך כמוך"
"בצדק תשפוט עמיתיך"
"גר ותושב וחי עמך... וחי אחיך עמך"
"ובו תדבק"
"ומקדשי תיראו"
"והדרת פני זקן"
"וקדשתו"
"כבד את אביך ואת אמך"
"את ה' אלוקיך תירא"
"מדבר שקר תרחק"
"ויראת מאלוקיך"
"והלכת בדרכיו"
5. ארבעה ארורין שניתן לעבור עליהם בעת סיפור לשון הרע:
ארור מכה רעהו בסתר.
ארור משגה עיוור בדרך.
ארור אשר לא יקים את דברי התורה הזאת לעשות אותם.
ארור מקלה אביו ואימו.
6. החוטא בלשון הרע מטמא את כוח הדיבור, מעורר קטגוריה לכלל ישראל, גורם לסילוק השכינה מישראל. בגמרא (ערכין טו) מובא: "המספר לשון הרע מגדיל עוונות עד השמים".
7. ה"חפץ חיים" מבאר כי כל מילה ומילה של לשון הרע היא חטא ועבירה בפני עצמה, שלא יטעה אדם לחשוב ששיחה שלימה של לשון הרע - אין בה רק עבירה אחת. ה"חפץ חיים" מבאר כי אדם הרגיל בדיבור עשר מילות לשון הרע ביום ואינו נוצר לשונו, אוסף לחובתו במהלכה של שנה אלפי עבירות - כמספר המילים האסורות שהוציא מפיו.
8.חזרה בתשובה על לשון הרע – מי שחטא בלשון הרע, אם קיבלו השומעים את דבריו והגיע ע"י זה היזק לחברו חייב לפייסו וגם לעשות תשובה, ואם לא נגרם היזק או צער לחברו, די בתשובה בינו למקום. רבי ישראל מסלנט פוסק כי אינו מחויב להודיע למי שנפגע ממנו על כך שדיבר עליו, אלא יעשה תשובה בינו לבין הקדוש ברוך הוא בלבד.
9. מהגמרא בירושלמי ניתן ללמוד על כמה חמור עוון לשון הרע: דורו של אחאב, על אף שהיו עובדי עבודה זרה, היו מנצחים בכל המלחמות, כיוון שלא היו ביניהם מלשינים ומדברי לשון הרע. לעומת זאת, דורו של דוד המלך, שהיו עוסקים בתורה, היו נופלים במלחמות, כיוון שהיו ביניהם בעלי לשון הרע.
10. בספר "חובת הלבבות" מובא כי כשאדם מגיע לפני בית דין של מעלה, פותחים לפניו ספר שבו רשומים כל המעשים שעשה בימי חייו - זכויות כחובות. ביום חשבון, ימצאו רבים כי בספרם נרשמו לזכותם מעשים טובים שהם כלל לא עשו. לתמיהתם, ייענה להם: "אלה הן הזכויות שנלקחו מאנשים שדברו עליכם רעה וניתנו לכם בשל כך". מאידך, לאותם אנשים אשר ימצאו כי איבדו זכויותיהם ונמחקו מספרם ייאמר, כי "מעשיכם הטובים נרשמו לזכותם של אלה אשר דברתם בגנותם". בדומה לכך, יהיו אנשים שימצאו כי בספר רשומים לחובתם מעשים רעים שהם מעולם לא עשו, וגם להם ייאמר כי "אלה הם חטאיהם של אחרים שאתם דברתם בגנותם ועל כן נרשמו לחובתכם".
הרב שי עמר בהרצאה מרתקת על הלכות לשון הרע, על הדרך להחיש באמצעות שמירת הדיבור את הגאולה: