כתבות מגזין
הסוד של משפחת עבו: "כבר 192 שנים שאנו צועדים אחרי ספר התורה – מצפת עד מירון"
מה גורם לאנשי צפת וליהודים רבים מהארץ ומהעולם ללוות את תהלוכת ספר התורה הייחודית, שיוצאת מבית משפחת עבו בצפת, ומתנהלת עד לציון הרשב"י במירון? רפאל עבו, דור שישי לרבי שמואל עבו, חושף את הסיפור המרגש
- מיכל אריאלי
- פורסם י"ז אייר התשפ"ה

בצל ההילולה הגדולה וההמון הרב הנוהר למירון בל"ג בעומר, מתרחשת מידי שנה תהלוכה מיוחדת ומרגשת. זוהי "תהלוכת ספר התורה של משפחת עבו" שיוצאת מבית עבו העתיק שבצפת, חולפת דרך סמטאות העיר העתיקה, ומגיעה עד לקבר רבי שמעון בר יוחאי במירון. בתהלוכה צועדים אנשים מכל המגזרים ומטווח גדול של גילים, לצד נגני כליזמרים ופייטנים מיוחדים.
"כולם יחד מעניקים כבוד לספר התורה העתיק והמיוחד, שעושה את דרכו למירון", מסביר רפאל עבו, דור שישי של הרב שמואל עבו, שעלה לארץ בתחילת המאה ה-19 מאלג'יר, קבע את מקומו בצפת ומונה לרב הראשי הספרדי של העיר. "אבל זו לא תהלוכה משפחתית", הוא מדגיש, "אלא תהלוכה המיועדת לציבור כולו. כי בדיוק כמו שהרב שמואל עבו היה הרב של כולם, כך גם התהלוכה מיועדת לכולם, וזוהי מטרתה – תהלוכת היסטורית, מלאת אחדות, ציונות ואהבה של כל עם ישראל".


"הבית של הצדיק"
התהלוכה, כפי שמציין רפאל, יוצאת מבית עבו שהינו בית היסטורי ועתיק, שהוקם על ידי ראש משפחתם, הרב שמואל עבו. "סבא שימש כדיין, ובלילות הוא העביר שיעורים בתורשת הרשב"י ולימד זוהר בבית כנסת האר"י", מספר רפאל, "הוא גם היה זה ששיפץ והקים את 'בית כנסת הצדיק הלבן', ומכיוון שהיה בעל ממון רב הוא רכש יחד עם בניו אדמות ויישב את כל אזור הגליל, כולל כ-7000 דונם מאדמות מירון ואף שיפץ את קבר הרשב"י. הוא גם היה מקושר מאוד לרב שמואל הלר זצ"ל, רבה האשכנזי של צפת, ויחד הם דאגו לחיבור בין כל בני הקהילה.
"את ביתו הקים הרב עבו במרכז העיר העתיקה של צפת, ובו הוא אירח אורחים מכל רחבי העולם, ואף התגוררו בו עולים חדשים שהגיעו לארץ ולא היה להם היכן להתגורר. הבית היה פתוח לכולם, ושימש תמיד כמקום עזרה וסיוע. אגב, נכדו של הרב עבו התגורר בבית בימים של בין השלטון העותומני למנדט, והודות לקשריו הטובים עם השלטון, כשעזבו העותומאנים את הארץ עם פרוץ מלחמת העולם הראשונה, הם השאירו אצלו את חותמותיהם. לימים, כשהגיעו גזירות הספר הלבן של הבריטים, הוא התגייס יחד עם בנו רפאל ועוד אנשים נוספים כדי לעזור לעולים מסוריה ולבנון להגיע לארץ. הם היו מביאים אותם למרתפים של בית עבו, ומסתירים אותם שם, כשבלילות מכינים להם סרטיפיקטים עם חתימות".
גם על הקשר למירון יש לרפאל סיפורים מרגשים. איך סבו הקפיד לעלות למירון בכל מצב שהוא, ואף הותיר זאת כמורשת לצאצאיו שמקפידים לעלות למירון בכל שנה ושנה, ולא ויתרו על כך מעולם.

תהלוכה היסטורית
מהיכן ספר התורה שעימו אתם צועדים למירון?
"במשך שנים צעדנו עם ספר תורה היסטורי שניתן לסבא מקהילת יהודי צפת, לאחר שמונה לקונסול צרפת מטעם המדינה", מסביר רפאל, "היה זה בשנת 1833, ולמעשה מאז אותה שנה החלה לצאת התהלוכה עם ספר התורה העתיק מבית עבו שבצפת למירון. בהמשך, בשנת 1904, נפטרו אשתו ובתו של בנו השלישי של הרב עבו – יצחק מרדכי, ובעקבות כך הוא הקדיש ספר תורה חדש ותרם אותו למשפחה ולתהלוכה. מאז אותה שנה זהו ספר התורה שמובל בתהלוכה, כך שהוא למעשה קצת יותר צעיר מגילה של התהלוכה. מדובר במסע מרגש במיוחד, ובמשך שנים היה ידוע שלא מתחילים את ההדלקה במירון לפני שספר התורה של משפחת עבו מגיע לציון".
רפאל מדגיש כי "התהלוכה התקיימה גם בימים הקשים וכאשר היו פרעות. יש בידינו סרטונים שחור-לבן בהם ניתן לראות שהערבים רחשו כבוד לספר התורה, והם בעצמם אפשרו את מעבר ספר התורה דרך הכפרים שלהם, כאשר בחלק מהמקרים הם בעצמם משתתפים בתהלוכה".
ומה היה בשנים האחרונות, בקורונה ובמלחמה – התהלוכה יצאה?
"כן, מסורת היא מסורת, והיא נמשכת תמיד. בשנת הקורונה נדרשנו לקבל אישורים מיוחדים ושלחו אותנו עד ללשכת ראש הממשלה. לבסוף קיבלתי באופן אישי אישור לעלות למירון יחד עם אדם נוסף, וכך אכן היה. בשנה שעברה, שנת המלחמה, נפל טיל בדיוק בערב ל"ג בעומר בסמוך לבית עבו. היה פיצוץ עז וכל צפת רעדה, אך למרות זאת יצאנו בשעות הצהריים לתהלוכה, כי לא יכולנו לוותר.
"אגב, התהלוכה נמשכת מספר ימים, שכן היא יוצאת לדרך תמיד בצהרי היום הקודם לל"ג בעומר, כשספר התורה מובא למירון הוא מוכנס לארון הקודש שבציון ונמצא שם עד שמסתיימות כל חגיגות ל"ג בעומר, כעבור מספר ימים. בשנים האחרונות נשאר שם ספר התורה עד אחרי חג השבועות".
*
(צילום: איתן אלחדז)
(צילום: איתן אלחדז)
(צילום: איתן אלחדז)
רפאל מציין כי שנה זו, שנת תשפ"ה, תהיה השנה ה-192 לקיומה של התהלוכה, בה ישתתפו קבוצות מאורגנות ועוד הרבה משפחות ואנשים בודדים. הוא עצמו יוביל חלק מהקבוצות, כשהוא מבהיר להן כי "זו אפשרות נדירה להיות שותף לתהלוכה ייחודית שמאפשרת לקחת חלק פעיל בשושלת הדורות".
"אני באמת חש כך", הוא אומר בכנות, "כי מדובר ברצף של כל כך הרבה שנים שבעצם ליוו אותנו בכל התהפוכות שקרו במאתיים השנים האחרונות בעם ישראל. יש אנשים שבאים ללוות את ספר התורה ומספרים לי: 'סבא שלי נהג להשתתף בתהלוכה, אחריו הקפיד על כך אבא שלי, ועכשיו אני'. יש לנו בתהלוכה גם קשישים שנוטלים חלק, ואחת מהם אפילו סיפרה לי פעם: 'אני זוכרת שכשהייתי ילדה הצטרפתי לתהלוכה, וישבתי על חמור לאורך הדרך עד למירון'. כי זו תהלוכה שמסמלת את כל המסורת של עם ישראל שאירעו במאתיים השנים האחרונות בארץ, ויותר מכל – היא מחברת בין יהודי צפת למירון ובין כל המגזרים שבעם, בקשר בל יינתק".