בריאות ותזונה
אוכלים את זה לארוחת ערב? אתם מסתכנים בפרקינסון
מחקר שנערך לאורך עשרות שנים מצא: צריכה של מספר מאכלים בשעות הערב עלולה לגרום לכם לא רק לפרקינסון, אלא לתופעות נוספות. מה בתפריט?
- יצחק איתן
- פורסם י"ג אייר התשפ"ה

מחקר חדש שפורסם השבוע בכתב העת הרפואי Neurology מצביע על קשר מדאיג בין תזונה עתירת מזונות אולטרה-מעובדים כמו נקניקיות ובשרים מעובדים אחרים לבין הופעה מוקדמת של תסמינים מקדימים למחלת פרקינסון. המחקר, שנערך באוניברסיטת פודאן שבשנגחאי, עקב אחר יותר מ־43 אלף משתתפים בגיל ממוצע של 48 לאורך תקופה של עד 26 שנה.
הממצאים מראים כי משתתפים שצרכו בממוצע 11 מנות או יותר ביום של מזונות אולטרה-מעובדים היו בעלי סיכון גבוה פי 2.5 להופעה של שלושה תסמינים מקדימים או יותר לפרקינסון, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות ליום. בין המזונות שנסקרו במחקר נכללו חטיפים ארוזים, בשרים מעובדים, ממרחים, רטבים, קינוחים, מוצרי חלב ממותקים ומשקאות מוגזים.
התסמינים שנבחנו כללו ירידה בחוש הריח, עייפות מוגברת בשעות היום, דיכאון, הפרעות שינה מסוג REM, כאבים בלתי מוסברים בגוף והפרעות בראיית צבעים. החוקרים ציינו כי התסמינים הללו נחשבים מקדימים למחלת פרקינסון, לעיתים עשורים לפני האבחון הרשמי.
ד"ר שיאנג גאו, החוקר הראשי, הסביר כי המטרה הייתה לבדוק האם לתזונה יש השפעה על הופעת התסמינים הפרודרומליים – השלב שקודם לפרוץ המחלה. לדבריו, "אנחנו לא יכולים לקבוע חד משמעית שמזון מעובד גורם לפרקינסון, אבל הקשר הסטטיסטי מובהק ומחייב המשך חקירה". עוד הוסיף כי ייתכן שבעתיד ניתן יהיה לבדוק אם שינוי תזונתי יכול אף לדחות את הופעת המחלה אצל מי שכבר חווה תסמינים מוקדמים.
מומחים אחרים הזהירו מפני הסקת מסקנות נמהרות. ד"ר דניאל ואן ואמלן מאוניברסיטת קינג'ס קולג' בלונדון הסביר כי "התסמינים שנבדקו אינם ייחודיים לפרקינסון, ויכולים להופיע גם אצל אנשים בריאים. אך כאשר הם מופיעים יחד, במיוחד לצד תזונה גרועה, הם עשויים להוות אינדיקציה ראשונית".
המחקר משתלב במגמה ברורה של השנים האחרונות: הצטברות ראיות מדעיות לכך שתזונה מערבית תעשייתית – המבוססת על מזון מעובד, עשיר בסוכר, שומן ומלח – אינה פוגעת רק בלב ובמשקל, אלא גם במוח ובמערכת העצבים. החוקרים קוראים לציבור להעדיף מזונות טבעיים ולא מעובדים – ירקות, פירות, דגנים מלאים, קטניות ושומנים טובים "כחלק משמירה כללית על הבריאות וייתכן שגם על הצלילות הקוגניטיבית לאורך שנים".