בריאות ותזונה
"גורם לסרטן ולהפרעות קשב": סוג המאכל שאסור, בשום אופן, להכניס לפה
מחקרים חדשים מצביעים על מוצרי מזון שמכילים צבעי מאכל מלאכותיים כְּמה שעשוי לגרום לתמותה. ממה בעיקר צריך להיזהר?
- יצחק איתן
- פורסם ב' אייר התשפ"ה

צבעי מאכל מלאכותיים, הנמצאים במגוון רחב של מוצרי מזון, מעוררים דאגה גוברת בקרב מומחים לבריאות הציבור. מחקרים עדכניים מצביעים על קשר בין שימוש בצבעים אלו לבין בעיות בריאותיות שונות, כולל סרטן והפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים. צבעי מאכל מלאכותיים, שנועדו לשפר את מראה המזון ולמשוך את עין הצרכן, נמצאים כיום במגוון רחב של מוצרים תעשייתיים – החל מחטיפים, סוכריות, מסטיקים ושתייה ממותקת ועד לדגני בוקר, רטבים, קינוחים, עוגות ואפילו יוגורטים לילדים. ברוב המקרים מדובר בצבעים סינתטיים שמיוצרים במעבדה ולא ממקור טבעי, דוגמת טארטרזין (צהוב), אזורובין (אדום) ובלו 1 (כחול), שהשמות שלהם מופיעים ברשימת הרכיבים תחת קודים כמו E102, E129 ו-E133.
אף על פי שמשרד הבריאות מתיר את השימוש בצבעי מאכל מסוימים תחת מגבלות, בשנים האחרונות עולה המודעות הציבורית לסיכונים הבריאותיים האפשריים – בעיקר בקרב ילדים. מחקרים קושרים בין צריכה עודפת של צבעים מלאכותיים לבין תופעות כמו היפראקטיביות ובעיות קשב. במדינות כמו בריטניה, נדרשים יצרנים להוסיף אזהרה על גבי האריזה, בעוד שבאירופה נרשמת מגמה ברורה של מעבר לצבעים ממקור טבעי כמו סלק, כורכום ופפריקה.
מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) אסר בינואר האחרון על השימוש בצבע מאכל אדום מספר 3 במזון, בעקבות ממצאים שהראו קשר בין הצבע לסרטן בתאי בלוטת התריס בחולדות. הצבע, שהיה בשימוש נרחב בממתקים ומשקאות, נאסר לשימוש במוצרי מזון החל מינואר 2027.
בנוסף, מדינות כמו קליפורניה החלו לאסור על שימוש בצבעים נוספים, כגון אדום מס' 40 וצהוב מס' 5, במזון המוגש בבתי ספר, בשל חשש להשפעה שלילית על התנהגות הילדים. מחקרים מצאו כי צבעים אלו עשויים לגרום להיפראקטיביות וחוסר ריכוז בקרב ילדים רגישים.
שר הבריאות האמריקאי, רוברט פ. קנדי ג'וניור, הודיע על תוכנית להסרת שמונה צבעי מאכל סינתטיים מהשוק עד 2027, תוך עידוד שימוש בצבעים טבעיים כמו כורכום וסלק. חברות המזון יידרשו להחליף את הצבעים המלאכותיים או לציין אזהרות על גבי האריזות.
למרות התנגדות מצד תעשיית המזון, המהלכים הללו משקפים שינוי בגישה הרגולטורית כלפי תוספי מזון סינתטיים. לפי המחקרים, כדאי להיות מודעים לרכיבי המזון הנצרכים ולבחור במוצרים עם מרכיבים טבעיים, במיוחד עבור ילדים ואנשים רגישים.