לומדים מוסר
מעליבים אותך? זה מה שאתה חייב לדעת לפני שאתה מגיב
אורחות צדיקים על מעלת האדם הבולם פיו בשעת מריבה: "יען אשר שמע חרפתו ונהפכו פניו לירקון, יבהיקם הקדוש ברוך הוא יותר מאור השמש"
- אמיתי חניה
- פורסם י"ד שבט התשפ"ה

הציטוט היומי
"לעולם יהיה אדם מן הנעלבין ואינן עולבין, ומן השומעין את חרפתם ואינם משיבים. ועליהם נאמר (שופטים ה לא): "ואוהביו כצאת השמש בגבורתו" (שבת פח ב) – מידה כנגד מידה: יען אשר שמע חרפתו ונהפכו פניו לירקון, יבהיקם הקדוש ברוך הוא יותר מאור השמש, כעניין שנאמר (ישעיהו ס א): "וכבוד ה' עליך זרח".
(אורחות צדיקים, שער הבושה).
משמעות הציטוט
המשמעות של הדברים הללו מתוך ספר "אורחות צדיקים" היא הדרכה מוסרית לגבי הדרך בה אדם צריך להתנהג כאשר הוא נתקל בפגיעות והכפשות. מי שמצליח לשמור על אורך רוח ולהיות "מן הנעלבין ואינן עולבין" – כלומר, להיעלב מבלי להשיב חזרה פגיעות – הוא אדם נעלה. תכונה זו מזכה אותו בשכר גדול, כפי שמסביר הפסוק מתוך ספר שופטים: "ואוהביו כצאת השמש בגבורתו", כלומר, הוא יזכה להוקרה ובחינה רוחנית גבוהה יותר.
הציטוט מישעיהו מחדד את העניין: כאשר אדם שותק ומתמודד בכבוד עם חרפות, הקדוש ברוך הוא נותן לו שכר גדול.
כמה מילים על המחבר
זהות מחברו של "אורחות צדיקים" אינה ידועה. על פי השערות שונות, נכתב סביב שנת ה'ר' (1440). התמקדותו העיקרית היא בתיקון המידות, כלומר בעבודה על שיפור תכונות האדם והנהגותיו, שנחשבות יסוד חיוני בעבודת ה' ובקיום המצוות. הספר מחולק לפרקים המוקדשים למעלה מ-20 מידות שונות, לצד נושאים חשובים נוספים כמו לימוד תורה, יראת שמים ותשובה.
מי ששותק בשעת מריבה זוכה למעלות גדולות ונשגבות. הרב שניר גואטה בשיחה על כוחה העצום של השתיקה והברכה שהיא מביאה