לומדים מוסר
להקשיב לדרשה – חובה או רשות?
האם כולם חייבים להקשיב לדרשן? ומה אם זה לא מעניין מישהו? ומה אם מישהו רוצה לעסוק בדבר שנראה לו חשוב יותר?
- הידברות
- ה' אלול התשפ"ד
(צילום: shutterstock)
סיפור המקרה
תפילת קבלת השבת בבית הכנסת הסתיימה, והמתפללים התיישבו במקומותיהם כדי להקשיב לדברי הדרשן. מיד כאשר החל הלה לדבר, הרגיש שמוליק שאין נושא הדרשה מעניין אותו. על כן, הוא פתח את החומש והתחיל ללמוד את הפרשה. לאחר שהסתיימה תפילת ערבית, פנה אליו הגבאי ואמר לו: "שמתי לב שלא הקשבת לדרשן. ודאי לא חשבת על כך שזה עלול לפגוע בו". שמוליק שתק רגע, ואחר כן ענה לגבאי: "האם כולם חייבים להקשיב לדרשן? ומה אם זה לא מעניין מישהו? ומה אם מישהו רוצה לעסוק בדבר שנראה לו חשוב יותר? האם יכולים לכפות על אנשים להאזין לדרשה? כל עוד אנשים לא מרעישים או מפטפטים ביניהם, אני לא רואה שום בעיה". הגבאי חלק עליו. מה דעתכם?
תשובה
הסבא מסלובודקא זצ"ל אמר: לו היו שואלים אותנו, כבודו של מי עדיף – כבודו של אדם רגיל מישראל, או כבודו של מזבח, רבים מאיתנו היו עונים כי כבודו של המזבח עדיף הרבה מכבודו של אדם פלוני, אולם דעת חז"ל הפוכה. רש"י מביא את מאמר חז"ל על הפסוק המופיע בפרשת יתרו "ולא תעלה במעלות על מזבחי אשר לא תגלה ערוותך עליו" - "והרי דברים קל וחומר, ומה אבנים הללו שאין בהם דעת להקפיד על בזיונן, אמרה תורה הואיל ויש בהם צורך לא תנהג בהם מנהג בזיון, חברך שהוא בדמות יוצרך, ומקפיד על בזיונו, על אחת כמה וכמה". הרגש מתפעל מקדושת המזבח, יותר מאשר כבודו של אדם, אך חז"ל, מבלי למעט בכבודו של מזבח, מלמדים אותנו כי ראוי עוד יותר לדקדק בכבודו של אדם אשר נברא בדמות יוצרו ולהקפיד לא לבזותו.
בשם ה"חזון איש" זצ"ל מובא, כי כאשר דרשן דורש, ומישהו מן הקהל נזכר כי לא התפלל מנחה -אסור לו לעזוב את האולם כדי להתפלל. וזאת משום שתפילת מנחה היא מדרבנן, ואילו תחושת העלבון של הדרשן אסורה מדאורייתא.
כאשר אדם לומד מספר תוך כדי הדרשה, הדבר עלול לבטא זלזול בדרשן, ועלול לפגוע בכבודו. יש להתאמץ ולהקשיב לדרשן, גם אם הדרשה אינה מעניינת, ובכך לתת לו הרגשה טובה. ישנם אנשים אשר הנושא עליו מדבר הדרשן אינו מעניין אותם, ולמרות זאת כדאי להשתדל לא ללמוד בעת הדרשה מחשש של פגיעה בדרשן. אומנם הקב"ה חפץ כי נלמד בכל עת, אך לא על חשבון הפגיעה בזולת. אם אדם התאפק ולא למד, מחמת שלא רצה לפגוע בזולת - מעלה גדולה תיחשב לו, ויזכה לתקן מידותיו ולהתקרב אל ה' יתברך. נציע לאנשים הרוצים ללמוד נושא אחר, לצאת החוצה לפני הדרשה, וללמוד בחדר הסמוך.
תרגיל שבועי למשפחה
נשתדל להקפיד מעתה ואילך להקשיב לדרשן, גם אם הדרשה אינה מעניינת.
מתוך הספר "חובת האדם בעולמו - סוגיות במוסר ובמידות לכל המשפחה". לרכישת ספרי הסדרה היכנסו להידברות שופס או חייגו 073-222-1250