לומדים מוסר
אין לך זמן ללמוד תורה? הרמב"ם בתשובה שתגרום לך לשקול מחדש
הרמב"ם על החובה של כל יהודי ללמוד תורה, ללא קשר למעמדו או מצבו בחיים: "כל איש מישראל, חייב בתלמוד תורה"
- אמיתי חניה
- ה' אלול התשפ"ד
(צילום: shutterstock)
הציטוט היומי
"כל איש מישראל, חייב בתלמוד תורה: בין עני בין עשיר, בין שלם בגופו בין בעל ייסורין, בין בחור בין שהיה זקן גדול שתשש כוחו, אפילו עני המחזר על הפתחים, ואפילו בעל אישה ובנים--חייב לקבוע לו זמן לתלמוד תורה ביום ובלילה, שנאמר "והגית בו יומם ולילה".
(הרמב"ם, הלכות תלמוד תורה, פרק א' הלכה ח').
משמעות הציטוט
המשפט הזה מדבר על החובה של כל יהודי ללמוד תורה, ללא קשר למעמדו או מצבו בחיים. הרמב"ם מדגיש שאף אחד לא פטור מלימוד תורה – לא עני, לא עשיר, לא אדם בריא בגופו או אדם שסובל ממכאובים, לא צעיר ולא זקן שכבר תש כוחו. אפילו אדם עני שמסתובב ומבקש נדבות, וגם אדם שיש לו משפחה לפרנס – כולם מחויבים לקבוע זמן ללימוד תורה, הן ביום והן בלילה, בהתאם לפסוק: "והגית בו יומם ולילה" (יהושע א', ח').
הרמב"ם מביא בפנינו עיקרון חשוב: לימוד התורה הוא עמוד תווך בחיים של כל יהודי, ואין תירוצים לפסוח עליו. גם במצבים קשים, גם כשיש מחויבויות אחרות, האדם צריך למצוא זמן ביום ובלילה לעסוק בלימוד התורה.
כמה מילים על המחבר
רבי משה בן מימון (1138-1204) חי לפני למעלה מ-800 שנה, היה מגדולי הפוסקים בכל הדורות, אחד האישים החשובים והנערצים ביותר ביהדות. אמרה מפורסמת עליו היא "ממשה עד משה לא קם כמשה". היה ממעמידי עיקרי הדת והאמונה והוכתר בכינוי "הנשר הגדול". הרמב"ם חיבר עשרות ספרים, ביניהם: משנה תורה, מורה נבוכים, פירוש המשנה, ספר המצוות ועוד.
הרב זמיר כהן - מה יקרה אם תלמד תורה כל יום? צפו