חדשות בארץ
אסון מירון: צוות שרים יבחן את יישום המלצות הוועדה; אב שכול הגיש תלונה במשטרה
ראש הממשלה בנימין נתניהו הנחה על הקמת צוות שרים, בראשות שר הדתות מיכאל מלכיאלי. הצוות יגיש בתוך 90 יום טיוטת הצעת החלטה לאישור הממשלה, ביחס ליישום ההמלצות. לראשונה: אביו של הרוג באסון דורש חקירה פלילית
- שלומי דיאז
- כ"ט אדר ב' התשפ"ד
(צילום: Chaim Goldberg/Flash90)
טום כהן, אביו של שמואל אליהו, שנספה באסון מירון, הגיש תלונה למשטרת ישראל נגד צבי הלר, "מנהל האירוע" במתחם תולדות אהרון, שביציאה ממנו התרחש האסון. כך דווח היום (שני) בישראל היום.
מדובר בתלונה פלילית ראשונה מאז פרסום מסקנות ועדת החקירה לאסון מירון, שגבה באפריל 2021 את חייהם של 44 בני אדם. יש לציין כי אחרי פרסום דו"ח ועדת החקירה, פנו משפחות הנספים במכתב ליועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, בדרישה לפעול לפי המלצות הוועדה ולחדש את החקירה הפלילית נגד המעורבים באסון.
"כמנהל האירוע, הלר היה חייב למנוע את הצפיפות ואם היה פועל לפי ההנחיות, היה נמנע האסון הנוראי ובני יחד עם 44 איש שקיפחו את חייהם היו אתנו היום", אמר כהן. "אני מבקש ממשטרת ישראל להמשיך את החקירה הפלילית נגדו ונגד כל מי שנתן יד לאסון ולהעמידם לדין כחוק".
הלר מוגדר במסמכי האישורים להילולה בהר הוגדר כ"מנהל האירוע" והוא הפיק למעלה מ-20 שנה את אירוע החסידות המסורתי במקום, כך שהיה בקיא בכל פרטי האירוע. בדו"ח של ועדת החקירה נכתב על הלר: "נושא הצפיפות וסכנת החיים הכרוכות בכך, שחזרו על עצמם כל שנה, היו ידועים לו בוודאות".
נתניהו הורה על הקמת צוות שרים ליישום המסקנות
ראש הממשלה בנימין נתניהו הנחה על הקמת צוות שרים, בראשות שר הדתות מיכאל מלכיאלי ובתיאום עם השר לענייני ירושלים ומסורת ישראל מאיר פורוש, שיהיו חברים בו גם שרי האוצר, הבינוי והשיכון, הפנים, ביטחון לאומי והתחבורה.
צוות השרים ייבחן את ההמלצות האופרטיביות, בדו"ח ועדת החקירה הממלכתית בעניין אסון מירון, המוגדרות כהמלצות הרוחב בדו"ח ושר הדתות יגיש בתוך 90 יום טיוטת הצעת החלטה לאישור הממשלה ביחס ליישום ההמלצות.
לשכת ראש הממשלה עדכנה כי "לשם גיבוש טיוטת הצעת ההחלטה צוות השרים ייעזר במנכ"לי המשרדים הרלוונטיים וביועצים המשפטיים ויזמן לדיונים כל גורם מקצועי נדרש".
ועדת אסון מירון: "על נתניהו ואוחנה אחריות אישית; לסיים את תפקידו של המפכ"ל"
לפני חודש פרסמה ועדת החקירה הממלכתית שמונתה לבדוק את אסון מירון, את מסקנותיה. ההמלצה החמורה ביותר של חברי הוועדה, בראשות נשיאת בית המשפט המחוזי בתל אביב בדימוס, השופטת דבורה ברלינר, היא על רב-ניצב יעקב שבתאי, המפקח הכללי של משטרת ישראל בעת האסון. חברי הוועדה המליצו על סיום תפקידו, אך ציינו כי "בהתחשב בנסיבות מיוחדות אלה, מלחמת חרבות ברזל, היא מותירה לממשלה לקבוע את המועד הנכון לסיום תפקידו".
הוועדה הטילה על ראש הממשלה בנימין נתניהו "אחריות אישית", אך לדברי חברי הוועדה, "היות שתפקיד ראש הממשלה הוא במהותו תפקיד נבחר, בעל מאפיינים ייחודיים, החליטה הוועדה שלא להמליץ המלצה אופרטיבית בעניינו".
כמו כן, הטילה הוועדה אחריות אישית על השר לביטחון פנים דאז, אמיר אוחנה, המכהן כיום כיו"ר הכנסת, והמליצה כי "לא ימונה בעתיד לתפקיד השר לביטחון פנים". אחריות אישית הוטלה גם על הרב יעקב אביטן, השר לשירותי דת בעת האסון. הוועדה המליצה, "נוכח הממצאים לגבי תפקודו, כי לא ימונה בעתיד לתפקיד שר בממשלת ישראל".
בדו"ח נאמר "את אסון מירון ניתן וצריך היה למנוע. הכתובת הייתה על הקיר הרבה קודם לקרות האסון, כתובה באותיות קידוש לבנה, בצורה חדה וברורה, אך נותרה שם בלא מענה. גם התוצאה הקשה שהם עלולים להוביל אליה הייתה ידועה. כמו בטרגדיה יוונית, הסוף היה ידוע מראש. לא היה ידוע מתי זה יקרה, במשמרת של מי, או באיזה חלק באתר. לא ניתן היה לדעת איזה מחיר ייגבה, כמה חוגגים ישלמו בנפשם ובבריאותם, כמה משפחות ייוותרו שבורות. אך ברור היה שהאסון בוא יבוא".
הרב יוסף שוינגר, מנכ"ל המרכז הארצי לפיתוח המקומות הקדושים, שהוועדה הטילה עליו אחריות אישית והמליצה כי יסיים מייד את כהונתו, הודיע על התפטרותו. יש לציין כי בנוגע למספר קצינים בכירים במשטרה, הוועדה קבע כי הם נושאים באחריות אישית והודיעה כי הייתה ממליצה להדיחם, אך היא מסתפקת בכך שהם פרשו מהמשטרה.
בנוסף, הוועדה קבעה כי אינג' עאמר ח'ליליה, מהנדס הבטיחות של ההילולה, לא יוכל למלא בעתיד תפקיד של מהנדס בטיחות או יועץ בטיחות. כמו כן המליצה כי רשם המהנדסים והאדריכלים יבחן את המשך זכאותו לרישוי מהנדס. כמו כן, הומלץ ליועצת המשפטית לממשלה לבחון את הממצאים הנוגעים אליו ולשאלת חידוש החקירה הפלילית בעניינו. המלצה דומה ניתנה לגבי ראובן בן גל, מנהל האבטחה הראשי של ההילולה.