מקבצי שו"ת - שאל את הרב
האם מותר להרוג אזרחים בשעת מלחמה? האם ראוי לברך 'שהחיינו' בימים קשים? מקבץ שו"ת לשעת מלחמה
בית מלון בזמן מלחמה – מתאים או שלא? האם זו חובה מוסרית לשמוע חדשות? ומה לעשות כשפוחדים מהמלחמה? הנה כל התשובות
- שולי שמואלי
- ז' טבת התשפ"ד
(צילום: shutterstock)
בימים קשים אלו עולות שאלות הלכתיות ומוסריות רבות. הנה כמה מן השאלות שנשאלו בימי המלחמה.
1. הריגת חפים מפשע בזמן מלחמה
שאלה:
כאשר אנו מפציצים את האויב אנו הורגים אנשים חפים מפשע. האם זה בסדר מבחינת ההלכה שאנו הורגים גם כאלה שלא עשו כלום ולא רק את המחבלים?
(צילום: shutterstock)
תשובה:
שלום רב,
במהלך פעילות צבאית, אם אין שום אפשרות בעולם להפריד בין המחבלים לתושבים שחפים מכל פשע, וכגון שהמחבלים מסתתרים בכוונה תחילה בתוך אוכלוסייה אזרחית, מותר להרוג את המחבלים למרות שידוע שלא יהיה מנוס מהריגת חפים מפשע.
מקורות: יעויין בפירוש הרד"ק על דברי הימים א' (כב ח) ובמהר"ל מפראג בספרו גור אריה (בראשית לד יג).
(הרב הלל מאירס , מדור 'שאל את הרב' – הידברות)
2. ברכת 'שהחיינו' בזמן אסונות – מותר או שלא?
שאלה:
שלום כבוד הרב,
אחר הטבח הנורא שנעשה בעמנו, האם מותר לומר שהחיינו בתקופה הזאת?
תשובה:
אין איסור לומר שהחיינו בימים אלו. אנחנו לא קובעים בזמנינו ימי אבל הלכתיים עם דינים הלכתיים, אולם באופן כללי ראוי למעט בתענוגות שהרי חובה עלינו להשתתף בצער הציבור.
(בית ההוראה המרכזי לדיינות – דין)
3. בית מלון בזמן מלחמה – מתאים או שלא?
שאלה:
אני ובעלי רוצים ללכת לבית מלון. השאלה אם אולי לא כדאי, כי יש מלחמה שחיילים מוסרים כרגע את נפשם ואנחנו נהנה בבית מלון. השאלה כאן היא יותר מוסרית מהלכתית, עד כמה צריך להצטער עם הציבור.
תשובה:
באופן כללי יש למעט בתענוגות, שהרי חובה עלינו להשתתף בצער הציבור. אם יש צורך נפשי עמוק להירגע וכדומה מותר, אבל סתם לבלות זה לא הזמן.
(בית ההוראה המרכזי לדיינות – דין)
הרב זמיר כהן מציג נותן טיפים ועצות מעשיות מתוך מסכת אבות, והפעם: נושא בעול עם חברו. צפו:
4. לימוד תורה ויציאה לקרב – מה שומר על מה?
שאלה:
החייל בצבא ותלמיד הישיבה – מי מגן על מי?
(צילום: shutterstock)
תשובה:
ברור מאליו שהחיילים עושים תפקיד עצום ומצוה גדולה, שהרי הם מגינים על עם ישראל. אין סומכים על הנס, ובסיטואציה הקשה הזו בה אנו חיים באופן כללי ובוודאי בימים אלו, יש הכרח במלחמה, וכל חייל עושה תפקיד חשוב מאוד ומצוה גדולה, ישמרם ה' ויצילם מכל פגע.
יחד עם זאת, אנחנו יודעים ומאמינים בכל האמור בפרשת בחוקותי ובמקומות נוספים, שכאשר עם ישראל אינו שומר תורה ומצוות הארץ מקיאה אותנו, וכאשר עם ישראל עמלים בתורה ומקיימים מצוות, יש לנו הבטחה של 'ונתתי שלום בארץ'. ולכן אין ספק, שיחד עם המחויבות הפשוטה האנושית להילחם, אין ספק שהזכות של החיילים וניצחונם במלחמה היא בזכות קיום המצוות של עם ישראל ולימוד התורה, של החיילים עצמם ושל בני הישיבות.
לכן חובה על בני התורה להרבות בלימוד ולהתחזק עוד ועוד, ובכך לתת את חלקם, כי אף שאין סומכים על הנס במישור המעשי, מכל מקום במישור האמוני אנחנו יודעים שכל חיינו כאן הם ניסים גלויים, לא בחיל ולא בכח כי אם ברוחי! וכל זכותנו כאן זו רק התורה והמצוות וחסדי ה' עמנו. כך שהכרת הטוב לחיילים היא פשוטה ואין מה לדון בכך, הם מוסרים נפש למעננו. והאמת כי אינני אוהב בכלל את המושג הכרת הטוב, זה נשמע משהו חיצוני כזה, כביכול הם עושים ואנחנו מכירים טובה או לא, כולנו אנשים אחים! וכולנו מחפשים בשעה קשה זו כל אחד לבצע את תפקידו ואת ייעודו לעשות הטוב והישר כדי להינצל וכדי לזכות לישועת ה'.
(בית ההוראה המרכזי לדיינות – דין)
הרב זמיר כהן מסביר בקטע קצר על העוצמה האדירה שיש בלימוד התורה, ועל השכר העצום שמקבל יהודי על לימוד תורה:
5."החברה אומרת דיבורים מסוכנים"
שאלה:
אני יודעת שלמילים יש משמעות ואסור להגיד דברים מסוכנים, גם לא בצחוק. יש לי חברה שכל הזמן נפלט לה דברים מסוכנים על בן זוג שלי שנמצא בעזה. לדוגמא, היא יכולה להגיד ״כמה פצועים וכמה הרוגים יש (שלא נדע) מה את לא פוחדת על ***?״, או שהראתי לה מה אני שולחת לו בווצאפ וכמה פעמים שבכיתי, והיא אומרת ״מי ישמע כאילו הוא מת״ חס וחלילה. היא אומרת בצחוק, אין לה כוונה רעה, ככה זה הדיבור שלה. לי יש אמונה שלמה בקדוש ברוך הוא, ואני יודעת ובטוחה שהכל יהיה טוב, אבל אני גם יודעת שלמילים יש כוח גדול. אז אשמח לדעת אם מה שהחברה שלי אומרת זה באמת מסוכן.
תשובה:
שלום וברכה,
נכון מאוד שראוי שכל יהודי ישמור על פיו לומר רק דיבורים טובים ושמחים, אבל אין לך מה לחשוש, המילים שלה הן חסרות משמעות, ולו מהסיבה הפשוטה שמי שאינו יודע שמילים יש בהן ממש ודאי אין במילותיו כלום. בכלל, צריך להתפלל על כל החיילים שיחזרו הביתה בריאים ושלמים שמחים, ולא נדע צער עוד. כל חיזוק במצוות ותפילה מועילים להם ולנו מאוד, וזה מה שחשוב.
(בית ההוראה המרכזי לדיינות – דין)
6. מיזם לאמירת קדיש
שאלה:
הצטרפתי למיזם אמירת קדיש לנופלים במלחמה (ממשפחות לא דתיות), ואת השם קיבלתי כחודש לאחר הקבורה. האם יש לומר קדיש שנה מהקבורה או שנה מקבלת השם?
תשובה:
יש לומר את הקדיש שנה מהקבורה. כפרתו עד י"ב חודש.
כדאי ללמוד גם מעט משניות לעילוי נשמתו, יש בכך עילוי נשמה גדול.
(בית ההוראה המרכזי לדיינות – דין)
קראו גם:
מה קורה לנפטר, כשלומדים משניות לעילוי נשמתו? העובדות שירגשו אתכם
7. מצווה ראשונה של מתחזק
שאלה:
מה המצווה הכי גדולה שבעל תשובה צריך לקיים כשהוא בתחילת הדרך?
תשובה:
כמובן דבר ראשון יקח על עצמו תפילין ושבת, ומאוד חשוב שיהיה לו קשר אישי עם רב שמכיר אותו ויכוון אותו הלאה.
ברכה והצלחה, אשריו ואשרי חלקו!
יזכה לשנים טובות שמחות ומאושרות ולעלות מעלה מעלה בדרך ה'!
(בית ההוראה המרכזי לדיינות – דין)
8. האם זו חובה מוסרית לשמוע חדשות?
שאלה:
רציתי לדעת מה דעתכם בנוגע להתעניינות בחדשות. מצד אחד, זה לא עושה לי טוב לראות חדשות, ובפרט שאני טיפוס שחרד מהר כשקורה משהו. אבל מצד שני, אם אני לא מתעניין בחדשות אני מרגיש שאני לא מתעניין לשלום החיילים ושאר אחינו שסובלים.
מה הכי כדאי לעשות? האם יש עניין לדעת מה קורה? האם זה חוסר נשיאת עול עם הזולת אם לא יודעים מה שקורה? ובפרט שאני בחו"ל וכבר אני מרגיש שאני לא עושה הרבה לשלום אחינו בארץ, חוץ מלהגיד כמה תהילים ולחשוב עליהם בתפילה ומדי פעם לומדים להצלחתם, אבל זה לא נותן לי הרגשה של נשיאה בעול כי לא מרגישים כאן את הלחץ והחרדה שהם מרגישים.
תשובה:
שלום וברכה,
בוודאי שאין שום ענין לשמוע חדשות, די במה שאתה שומע בבית ומחברים. מה שצריך וזו ההשתתפות האמיתית, הוא להרבות בתפילה, בחיזוק מצוות ובלימוד תורה. זהו הנושא בעול עם חברו האמיתי. אין מצוה להרגיש לחץ וחרדה, אלא פשוט לפעול ולעשות למענם!
בשורות טובות, ישועות ונחמות.
(בית ההוראה המרכזי לדיינות – דין)
9. האם מותר לחייל להניח תפילין כשהחייל לא במצב 'נקי'?
שאלה:
חייל בשטח או אדם שנקלע בחיים לאיזו סיטואציה שבה הגוף שלו לא נקי – צואה בפי הטבעת, ואין לו מים או נייר לנקות. האם מותר לו להניח תפילין בלי ברכה ובלי להגיד שום פסוק, רק בשביל לקיים את מצוות הנחת התפילין, או שאותו יום לא יניח ויפסיד את המצווה?
(צילום: shutterstock9)
תשובה:
שלום וברכה,
במקרה כזה לא יניח תפילין ולא יברך ולא יתפלל עד שיהיה מסוגל לנקות את עצמו, ויקבל שכר רב על הפרישה מהברכות והתפילין.
(הרב בנימין שמואלי, מדור 'שאל את הרב' – הידברות)
10. "הייתי ברחוב בו קרה הפיגוע"
שאלה:
הייתי היום ברחוב שקרה בו פיגוע, וברחתי אחרי שמיעת היריות. האם עלי לברך ברכת הגומל?
תשובה:
אם היית בקרבת מקום שהיה סכנה מוחשית והינך מבנות אשכנז – את מברכת הגומל. בנות ספרד לא מברכות על כך הגומל.
בברכת המשך חיים ארוכים,
(הרב בנימין שמואלי, מדור 'שאל את הרב' – הידברות)
11. מה לעשות כשפוחדים מהמלחמה?
שאלה:
שלום כבוד הרב,
אני מפחד מהמלחמה ולא יודע מה לעשות. אני משתדל לשמור שבת, ואני רוצה לדעת עם זה יעזור לי לשרוד מהמלחמה הזאת. אני מעריץ ואוהב את אבא שבשמיים מלך מלכי המלכים, אבל מפחד על החיים של בני משפחתי יותר משלי. אני נחמד לאנשים ולסביבה, משתדל לשמור את הפה מלשון הרע, והכי חשוב הולך לתפילות ולשיעורים בזמן פנוי או קורא באינטרנט דברי תורה ופסוקים. אני כל כך מעריץ ואוהב את מלך מלכי המלכים שאני פוחד ממנו פחד מוות ויראה. תעזור לי להתייצב ולסדר את מהלך החשיבה שלי מה עליי לעשות בבקשה.
תשובה:
שלום וברכה,
שמירת שבת מועילה מאוד לאדם להינצל מכל רע ומכל צרה, ובוודאי להינצל מדינה של גיהנום ומחבלי משיח, ותזכה לימות המשיח ולחיי העולם הבא. קבל על עצמך ללמוד כמה דקות בכל יום, ובעזרת השם ככל שתרבה במצות, כך תרחיב את מטריית ההגנה על כל משפחתך, ותזכו כולם לקבל פני משיח צדקנו.
(הרב בנימין שמואלי, מדור 'שאל את הרב' – הידברות)