בריאות ותזונה
סובלים מצרבת? אל תאכלו את זה
אם אתם סובלים מצרבות, יש מספר דברים שתוכלו לעשות כדי למנוע את התחושה הלא נעימה הזו. להלן הרשימה המלאה
- שירי פריאנט
- כ"ו אדר התשפ"ג
אילוסטרציה
סובלים מצרבות? מרגישים כאב בוער באזור החזה, בצוואר או בפה? זו תחושה מאוד לא נעימה, אבל יש דרך למנוע אותה.
ד"ר מאיה רוזמן הסבירה בתוכנית הרדיו שלה ב-103FM מהי צרבת ומה ניתן לעשות כדי למנוע אותה. ״תחושת הצרבת וה'עלייה' של המזון כלפי מעלה אחרי הארוחה, מלווה רבים מאיתנו ולפעמים במשך שנים רבות", אמרה. "בין צינור הוושט לקיבה ישנו סוגר, שהוא בעצם שריר טבעתי, והוא מושפע מדברים רבים, שגורמים לו לפעמים להיות רופף ולא להיסגר כמו שצריך. אם הוא לא ממש סגור טוב, החומצה של הקיבה יכולה 'לעלות למעלה' לצינור הוושט ולגרום לתחושת צריבה, כי הדפנות של צינור הוושט עדינות מאוד ורגישות".
על מנת למנוע צרבת, רוזמן אומרת שיש מספר פעולות שניתן לעשות:
להפריד בין נוזלים ומוצקים – יש להקפיד לא לשתות יחד עם האוכל ולא לדלל אותו. באופן כללי, למזון דליל יותר קל לעלות מאשר למזון מוצק.
לאכול מאכלים סופחי חומצה – רוזמן אומרת כי כדי למנוע מן החומצה לעלות כלפי מעלה, אפשר בזמן הצרבת לאכול מאכלים שסופחים אותה, כמו צנימים, שקדים, טחינה גולמית וקרקרים יבשים. אלו מתנפחים מספיחת החומצה ומפחיתים צריבה.
להימנע ממוצרי חלב – מוצרי חלב יכולים להחריף צרבות כרבע שעה לאחר צריכתם משום שהם דורשים הפרשת יתר של חומצה לעיכולם. אם אתם סובלים מצרבות, כדאי להימנע ממוצרים אלה.
להימנע מאוכל חומצי או חריף – בזמן צרבת יש להימנע ממאכלים חריפים מדי, מיצים חומציים כמו מיצי פירות הדר וממשקאות אלכוהוליים.
להקטין את הארוחה – מי שסובל מצרבות כרוניות, מומלץ לאכול ארוחות קטנות כדי לא למתוח את הקיבה. "זה יכול לעזור לסוגר להישאר במצב סגור", אומרת רוזמן.
להימנע מקפה ושוקולד – קפה ושוקולד יכולים לגרום להחלשת השריר הסוגר, ולהחמיר מצבים של צרבת וריפלוקס.
לא לישון לאחר ארוחה – לא מומלץ לישון או לשכב לאחר ארוחה. מצב השכיבה מקל על העלייה של החומצות ולגרום צרבות. בישיבה או עמידה, לחומצה קשה יותר לעלות.
להימנע ממאכלים מטוגנים – מאכלים מטוגנים קשים יותר לעיכול. הם שוהים זמן רב בקיבה ומעלים את הסיכוי לריפלוקס וצרבות.