חדשות בארץ
ביידן נגד סיפוח ביהודה ושומרון: "יחנוק כל סיכוי לשלום"
המועמד הדמוקרטי לנשיאות בארצות הברית, ג'ו ביידן, הביע את התנגדותו להחלה חד-צדדית של הריבונות הישראלית ביהודה ושומרון: "ישראל צריכה לחדול מאיום הסיפוח". משרד החוץ של צרפת קרא לישראל "להימנע מכל מהלך חד-צדדי שיוביל לסיפוח"
- גבי שניידר
- כ"ו אייר התש"פ
ביידן (תמונה: שאטרסטוק)
המועמד הדמוקרטי לנשיאות ארצות הברית, סגן הנשיא לשעבר ג'ו ביידן, הביע אמש (שלישי) את התנגדותו לסיפוח ישראלי של חלקים מיהודה ושומרון. על פי הדיווח של ה"ג'ואיש אינסיידר", באירוע התרמה וירטואלי עם יהודים תומכי המפלגה הדמוקרטית אמר ביידן כי צעדים חד-צדדיים יערערו את הסיכויים להגיע לפתרון מוסכם של שתי מדינות: "סיפוח ישראלי יחנוק כל סיכוי לשלום".
ביידן הוסיף, כי וושינגטון "אינה יכולה לשמור על ישראל באופן מלא ללא שלום". לדבריו, "ישראל צריכה לחדול מאיום הסיפוח, ולהפסיק את פעילות ההתנחלות". במקביל, הוא קרא לרשות הפלסטינית להפסיק את ההסתה, לגנות את הטרור ולהכיר באופן חד-משמעי בזכותה של ישראל להתקיים כמדינה יהודית עצמאית. את האשמה לקיפאון בתהליך השלום הטיל ביידן על ההנהגות בירושלים וברמאללה, כשטען כי אינן מוכנות לקחת סיכון פוליטי ולהיכנס לשיחות ישירות.
מוקדם יותר אתמול, קרא משרד החוץ של צרפת לישראל "להימנע מכל מהלך חד-צדדי שיוביל לסיפוח של כל השטחים הפלסטיניים או חלק מהם". בהודעה, שפורסמה לרגל כינונה של הממשלה החדשה בישראל, הודגש כי "צרפת מאשררת את דבקותה הבלתי מעורערת בביטחונה של ישראל ואת התגייסותה לצד ישראל לטובת הביטחון באזור". משרד החוץ הצרפתי הבהיר, כי החלטה ישראלית על סיפוח "תהווה הפרה של החוק הבינלאומי וערעור חמור של פתרון שתי המדינות, ולא יוכלו שלא להיות לה השלכות על יחסי האיחוד האירופי עם ישראל. צרפת מוכנה ללוות כל מאמץ לחידוש המשא ומתן בין הצדדים – הדרך היחידה לשלום, ביטחון ויציבות באזור".
ההודעה הצרפתית באה בהמשך להודעה שמסר שלשום שר החוץ של האיחוד האירופי, ג'וזף בורל, בה קרא לישראל להימנע מהחלת הריבונות על חלקים ביהודה ושומרון. בורל הביע דאגה מכוונתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לפעול להחלת הריבונות, כפי שהוצהרה בנאומו שלשום בעת הצגת הממשלה בכנסת, וכפי שנכללה בהסכמים הקואליציוניים: "אנחנו קוראים לישראל להימנע מכל החלטה חד-צדדית, שתוביל לסיפוח שטח פלסטיני כבוש, מהלך המנוגד לחוק הבינלאומי".
"האיחוד האירופי והמדינות החברות בו חוזרות ומזכירות, כי לא יכירו בכל שינוי בקווי הגבול של 1967, שלא יוסכם על ידי הישראלים והפלסטינים", הוסיף בורל. "פתרון שתי המדינות, במסגרתו ירושלים תהיה עיר הבירה העתידית של שתי המדינות, הוא הדרך היחידה להבטיח שלום בר-קיימא ויציבות באזור".
שרי החוץ של מדינות האיחוד האירופי התכנסו בסוף השבוע האחרון לדון בצעדי תגובה אפשריים להחלת ריבונות ישראלית ביהודה ושומרון. חלק מהמדינות תבעו לאיים על ישראל בהטלת סנקציות כלכליות, אולם לא הושגה הסכמה פה אחד בין 27 חברות האיחוד, הנדרשת למהלך זה. בשל כך, הצהרתו של בורל לא כללה איום בסנקציות.
בתגובה להודעתו של בורל, נמסר אתמול ממשרד החוץ כי "'דיפלומטיית מגפונים' אינה תחליף לדיאלוג דיפלומטי אינטימי, ולא תקדם את התפקיד שהאיחוד האירופי מבקש למלא".
"ישראל והאיחוד האירופי חולקים היסטוריה, ערכים, אינטרסים והזדמנויות", נאמר עוד בהודעה. "מצער כי שוב ביטחונה של ישראל, שותפה מרכזית של האיחוד, והאיומים בפניהם היא עומדת לא הוזכרו ולא קיבלו את המרכזיות הראויה להם בהודעה כזו. כפי ששר החוץ אשכנזי אמר אתמול, בדברי כניסתו לתפקידו, אנו מצפים לדיאלוג משמעותי עם בעלי בריתנו באירופה".