חדשות בריאות

בשירות המאבק בקורונה: מערכת חדשה לניטור מדדי חולים – מרחוק

מערכות מכ"ם ואופטיקה, שפותחו בתעשיות הביטחוניות, עברו הסבה לצורכי ההתמודדות עם נגיף הקורונה, וישמשו ללקיחת מדדים פיזיולוגיים חיוניים ממרחק, ללא מגע עם הנבדקים. בהמשך תוכל המערכת החדשה לאפשר מיון ראשוני ותיעדוף טיפול בחולים, בהתאם לניתוח המדדים

(צילום: דוברות משרד הביטחון)(צילום: דוברות משרד הביטחון)
אא

המרכז הטכנולוגי הלאומי למלחמה בקורונה, בראשות ראש מפא"ת במשרד הביטחון ד"ר דני גולד, ממשיך באיתור וקידום טכנולוגיות מתקדמות, שיסייעו במאבק בהתפשטות נגיף הקורונה. בימים האחרונים סיים הצוות בהצלחה ניסוי בזק, במסגרתו הוסבו שתי מערכות, שפותחו בתעשיות הביטחוניות, כך שכעת הן ישמשו ללקיחת מדדים פיזיולוגיים חיוניים מרחוק של מטופלים.

המערכת החדשה מבוססת על מערכות של אלביט ושל אלתא – חברה בת של התעשייה האווירית – הפועלות באמצעות מערך משולב של מכ"ם ואופטיקה. היא תאפשר מדידה ממרחק של דופק הנבדק, חום גופו וקצב נשימתו. נתונים אלה יוצגו לרופאים במוניטור מרוחק, בתצוגה שתוגדר על פי בקשתם – גרפית או מספרית – ותקל עליהם את תהליך קבלת ההחלטות. המערכת תאפשר לצוות הרפואי לשהות במתחם סטרילי ללא מגע עם הנבדק, ובכך לצמצם בצורה משמעותית את מספרם של אנשי הצוות הנדבקים בנגיף ונדרשים להיכנס לבידוד. בהמשך, תוכל מערכת מדידה זו גם לאפשר מיון ראשוני ותיעדוף טיפול בחולים, בהתאם לניתוח המדדים.

מטרת המחקר הייתה לבדוק את מהימנות המדידה ונוחות השימוש במערכות של אלביט ואלתא. התוצאות שהתקבלו מאפשרות לבחון את הכנסת המערכת לשימוש במיון בתי החולים, כבר בימים הקרובים.

הייעוץ הרפואי לפרויקט ניתן על ידי ד"ר יוסי שעיה וד"ר עקיבא אסתרסון, מתמחים במחלקה לרפואה דחופה בבית החולים בילינסון בפתח תקווה. הניסוי נערך בשיתוף ד"ר יוני סביר מהפקולטה לרפואה על שם רפפורט בטכניון; EchoCare Technologies, Vayyar, Neteera; המרכז הרפואי רבין; יחידת המו"פ במפא"ת בראשות תת-אלוף יניב רותם וצוות מערך החיישנים במפא"ת בראשות אלוף-משנה א'; וכן קבוצות מחקר נוספות מהאקדמיה ומצה"ל.

(צילום: דוברות משרד הביטחון)(צילום: דוברות משרד הביטחון)

ד"ר יוסי שעיה הסביר: "מפא"ת פנו אלינו עם הרעיון לנטר חולים באמצעות מכ"ם, מערכות שאנחנו לא עובדים איתן ביום יום בבית החולים, ושאלו אותנו מה הצרכים הרפואיים שלנו. השאלה הייתה אלו מדדים צריך לנטר על מנת לאבחן חולי קורונה בשלב מוקדם, עוד בזמן ההערכה הראשונית, מבלי מעורבות של איש צוות רפואי. בבסיס הרעיון עומדת המחשבה, כי אנחנו – הצוותים הרפואיים שנמצאים בחזית – צריכים להגן על עצמנו ועל המטופלים האחרים, ולצמצם מגע כמה שניתן עם חולי הקורונה. בזכות החשיבה היצירתית של שימוש באמצעים טכנולוגיים, בהם משתמשים בדרך כלל מול אויב, אני מאחל ומקווה כי נוכל להילחם ולנצח במלחמה מול נגיף הקורונה".

אלוף משנה א' אמר: "השילוב בין העוצמה הטכנולוגית של התעשיות הביטחוניות והעוצמה הטכנולוגית של קציני מפא"ת מאפשר לנו להסב מוצרים שפותחו לצרכים הביטחוניים, ולהשתמש בהם במסגרת המאבק בקורונה. המערכת שהסבנו מבוססת על טכנולוגיית מכ"ם ומצלמות תרמיות, ששונו לטובת צורכי המדידה הרפואית, וישמשו מעכשיו לניטור מדדים פיזיולוגיים".

יוסי כהן, סמנכ"ל טכנולוגיה באלביט מערכות, הוסיף: "אנחנו שמחים להירתם למאמץ לפתח פתרונות טכנולוגיים חדשים, העשויים לשפר את ההתמודדות עם הקורונה. נמשיך לרתום יכולות טכנולוגיות פורצות דרך שפותחו בחברה, בכדי לסייע למאמצי משרד הביטחון, המרכזים הרפואיים והרשויות המקומיות".

יואב תורג'מן, סמנכ"ל התעשייה האווירית ומנכ"ל אלתא, אמר כי "התעשייה האווירית גאה לתת כתף במאבק נגד וירוס הקורונה. מערכות המכ"ם המתקדמות של אלתא, המשמשות בשגרה לגילוי ומודיעין, הוסבו לניטור מדדי גוף אצל חולים פוטנציאליים ולשמירה מיטבית על הצוות הרפואי, ללא צורך בהתערבות אנושית. אנו נמשיך לתמוך במאמץ הלאומי במציאת פתרונות יעילים וחדשניים, וביחד ננצח".

(צילום: דוברות משרד הביטחון)(צילום: דוברות משרד הביטחון)

תגיות:מפא"תנגיף הקורונה

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה